Sprinkhanenplaag Afrika kan volgens experts naar Spanje komen

door admin
Sprinkhanenplaag Afrika kan volgens experts naar Spanje komen

Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO heeft de bestrijding van de plaag nog weinig resultaat en is situatie ‘complex en extreem alarmerend’. De ergst getroffen gebieden zijn Ethiopië, Somalië en Kenia. De komende weken, juist aan het begin van het oogstseizoen, vliegen steeds grotere aantallen sprinkhanen uit en zullen gigantisch grote gebieden kaalvreten. De voedselvoorziening in die gebieden en mensenlevens worden daarmee op ‘een niet eerder voorgekomen schaal bedreigd’.

In diverse Spaanse kranten, waaronder El País, 20Minutos en Eldiario is te lezen dat de sprinkhanen volgens entomoloog en onderzoeker Oscar Soriano, verbonden aan het Nationale Museum voor Natuurwetenschappen van het Hogere Adviesraad van Wetenschappelijke Onderzoeken (MNCN-CSIC), aan kunnen komen in Spanje ‘hoewel dat niet makkelijk zal zijn’. Ze hebben daar specifieke klimatologische omstandigheden voor nodig. Volgens Soriano is het einde van de plaag in Afrika niet of nauwelijks te voorspellen omdat dit deels afhankelijk is van het klimaat en de omstandigheden van de gewassen waarmee de sprinkhanen zich voeden. Een sprinkhaan eet dagelijks het equivalent van zijn gewicht.

Het is voorkgekomen dat sprinkhanen uit Afrika met de juiste omstandigheden tot in het Verenigd Koninkrijk terecht zijn gekomen en zelfs de Atlantische Oceaan zijn overgestoken. Spanje is niet vrijgesteld van dit soort insecten en heeft zelfs endemische gebieden, dat wil zeggen gebieden waar de sprinkhaan van nature voorkomt. Zo komen er op het vliegveld Barajas in Madrid sprinkhanenplagen voor. De Afrikaanse sprinkhaan is wel groter dan die van nature in Spanje voorkomt. Afhankelijk van de geografische barrières in Spanje, zoals bergketens, kunnen de insecten ver komen. De Spaanse hoogvlakte en de stroomgebieden van rivieren zoals de Ebro en de Guadalquivir zijn het meest gevoelig. 

Gevaarlijkste plaag ter wereld

Het Wereld Voedselprogramma van de VN (PMA) beschouwt de huidige sprinkhanenplaag in Afrika als ‘de gevaarlijkste plaag in beweging ter wereld’. De plaag begon eind 2019 en is de ergste die Ethiopië en Somalië de laatste 25 jaar hebben gezien en de ergste voor Kenia in 70 jaar tijd.

Sprinkhanen in Spanje

Tussen de zesde en twintigste eeuw n.Chr. is het een paar keer voorgekomen dat sprinkhanenplagen uit Afrika ook het Iberisch Schiereiland bereikten, zo blijkt uit de publicatie ‘Las Langostas en España’. Hierin wordt geconcludeerd dat ‘als de plaag zich eenmaal in zijn volle omvang heeft gemanifesteerd deze zeer moeilijk te bestrijden is’. De laatste sprinkhanenplagen uit Noord-Afrika die Spanje meemaakte waren in 1987 en in 2006. 

Dit vind je misschien ook leuk