Schokkende beelden uit Spaanse ziekenhuizen

door admin
Schokkende beelden uit Spaanse ziekenhuizen

De Spaanse hoofdstad is er het ernstigst aan toe met 10.575 besmettingen en 1.263 sterfgevallen. Op sociale media circuleren sinds vrijdag beelden van het ziekenhuis Infanta Leonor in Madrid waar patiënten op de grond op lakens tegen de muur aangedrukt liggen. Ze hoesten en enkelen houden hun zuurstoftoediening vast.

Situatie verbeterd in loop van weekend

Autoriteiten benadrukken dat die beelden zijn gemaakt op een piekmoment op de afdeling spoedeisende hulp en is de situatie gedurende zondag verbeterd. Daaraan werd toegevoegd dat vanaf zaterdagavond patiënten naar het beursgebouw Ifema en gemedicaliseerde hotels zijn overgebracht voor verdere behandeling en om de ziekenhuizen te ontlasten. Ook is in het betreffende ziekenhuis nog een sportruimte en wachtkamer ingericht om zieken te behandelen. Het Infanta Leonor ziekenhuis is niet het enige met capaciteitsproblemen. Ook andere ziekenhuizen zitten aan meer dan het dubbele van hun capaciteit op de IC’s.

Het afgelopen weekend zijn ook beelden verspreid van de overvolle spoedeisende hulp van het Severo Ochoa ziekenhuis in Leganés van patiënten die in berusting wachten op gangen en zittend op de grond om gezien te worden door een arts. Naar aanleiding van de piek in dit ziekenhuis heeft de gemeente Leganés in de gemeentelijke sporthal 70 extra bedden geschikt gemaakt voor verzorging van patiënten. Ook zijn patiënten naar andere ziekenhuizen overgebracht om de druk te verlichten.

Ruim 5.000 extra bedden

Het regionale ministerie van Gezondheid van Madrid heeft gezegd er vertrouwen in te hebben dat de situatie in de ziekenhuizen deze week, ondanks een verwachte piek in toestroom van besmette patiënten, zal verbeteren met het openen van de zalen die voor patiënten geschikt zijn gemaakt in het beursgebouw Ifema. Daar zijn dit weekend al 150 besmette patiënten naartoe overgebracht en in deze zalen is ruimte voor 5.500 patiënten in totaal.

Dit vind je misschien ook leuk