Regeringsafgevaardigde Madrid aangeklaagd wegens 8M-manifestaties

door admin
Regeringsafgevaardigde Madrid aangeklaagd wegens 8M-manifestaties

De socialistisch leider wordt aangeklaagd wegens een vermeend delict van ernstige nalatigheid voor de volksgezondheid vanwege het ‘ernstig in gevaar brengen van de gezondheid van de inwoners van de regio Madrid en andere autonome regio’s, door toe te staan dat de massale manifestatie op 8 maart in het centrum van de stad werd gehouden’. 

Die dag kwamen duizenden personen samen, voornamelijk vrouwen en afkomstig uit Madrid en andere delen van Spanje. Deze manifestatie werd niet alleen door diverse media aangemoedigd maar ook door de centrale overheid die het tema gelijkheid en vrouwenrechten hoog op de agenda heeft staan. Diverse leden van de regering en het parlement liepen mee. Enkelen daarvan zijn nu besmet met het coronavirus, waaronder Carmen Calvo, eerste vicepresident van Spanje. 

Dit terwijl voor 8 maart door gezondheidsexperts was gewaarschuwd om samenkomsten van mensen te beperken met het oog op de verspreiding van het coronavirus. Op dat moment waren ook de autoriteiten in het Baskenland en in Madrid zelf al eenzijdig maatregelen aan het nemen om de verspreiding van het virus in te dammen in hun regio’s. 

De dag voor de manifestatie waren er al 200 besmettingen in de regio van de 430 totaal aantal besmettingen in het land. Desondanks werd er door de directeur van het coördinatiecentrum voor noodsituaties op gezondheidsgebied en de minister van Volksgezondheid op aangedrongen de bijeenkomsten op 8 maart niet op te schorten.

Massale bijeenkomsten waren eveneens al afgeraden in een rapport van het Europese Centrum voor Controle en Preventie van Ziekten van de Europese Unie. Dit rapport was bekend bij de verantwoordelijken en organisatoren van het evenement ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag. Ook waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie voor 8 maart al voor het risico van grootschalige samenkomsten. Uit verklaringen van minister Pedro Duque van Wetenschap blijkt dat de eerste besmetting in Spanje al op 2 februari bekend was.

‘De feiten bewijzen op zeer duidelijke manier en zonder twijfel dat als de manifestatie op 8 maart niet gehouden was de spiraal van besmettingen met name in de regio Madrid niet had plaatsgevonden’, concludeert Manos Limpias. ‘Een meer dan significatief percentage van besmettingen komt van mensen die deel hebben genomen aan de manifestatie op 8 maart in de stad’. 

Dit vind je misschien ook leuk