Spaanse overheid trekt 100 miljard uit voor borgstelling kredieten

door admin
Spaanse overheid trekt 100 miljard uit voor borgstelling kredieten

Van de in totaal 200 miljard euro die de Spaanse overheid besteedt aan het opvangen van de gevolgen van de coronacrisis, wordt de helft gebruikt voor kredietverstrekking aan bedrijven. Voor bedrijven met minder dan 250 werknemers en kleine zelfstandigen is een overheidsborgstelling van 80% van toepassing.  

Voor de middelgrote en grote bedrijven geldt een overheidsborgstelling van 70% voor nieuwe kredieten en van maximaal 60% voor al bestaande kredieten. Bedrijven die krediet aanvragen mogen op 31 december 2019 niet al een betalingsachterstand hebben gehad of voor 17 maart 2020 verwikkeld zijn geweest in een faillissementsprocedure.   

Financieel gezonde bedrijven moeten door crisis kunnen komen

De Spaanse bankvakbond AEB liet weten tevreden te zijn met deze maatregel omdat nu snel een financieringsprocedure in gang kan worden gezet en een reëel beeld wordt verkregen over de omvang van de financiële nood van de Spaanse bedrijven. Volgens José María Roldán, voorzitter van de AEB, mogen de financieel gezonde bedrijven nu niet te maken gaan krijgen met liquiditeits- of kredietproblemen vanwege de coronacrisis. Ook bankvakbond CECA is blij met de overheidsmaatregel omdat de economische krimp daarmee zo klein mogelijk blijft. De continuïteit van duizenden bedrijven en zelfstandigen wordt met de kredietverlening gegarandeerd. Niet alleen de Spaanse overheid, ook alle andere Europese regeringsleiders treffen vergelijkbare maatregelen om te voorkomen dat de banken geen kredieten meer verlenen aan het bedrijfsleven vanwege het verhoogde risico het geleende geld niet meer terug te krijgen.

Direct 60 miljard euro beschikbaar

De borgstelling voor het krediet, dat nog tot 30 september van dit jaar kan worden aangevraagd, heeft een maximale looptijd van vijf jaar. Alle aanvragen worden in behandeling genomen door het Instituto de Crédito Oficial (ICO), in samenwerking met de financiële entiteiten. Volgens de AEB hebben de banken laten weten volledige samenwerking met de autoriteiten te verlenen om de gevolgen van de coronacrisis zo klein mogelijk te houden. Momenteel hebben zij voor zelfstandigen en middelgrote en grote bedrijven een bedrag van meer dan 60 miljard euro beschikbaar.

Dit vind je misschien ook leuk