Grootste ziekenhuis Spanje schiet tekort in beschermen medisch personeel

door admin
Grootste ziekenhuis Spanje schiet tekort in beschermen medisch personeel

Begin vorige week werd het beurs- en congresgebouw Ifema in Madrid vol trots gepresenteerd als het grootste ziekenhuis van Spanje. Het ombouwen van de zalen tot IC-faciliteiten zou zorgen voor ongeveer 5.000 extra IC-bedden. Op dit moment biedt het complex bijna 1.700 IC-bedden waar coronapatiënten worden opgevangen omdat de ziekenhuizen in de regio Madrid overvol zijn.

Vakbonden en medisch personeel klagen over gebrek aan veiligheid en bescherming

In het Ifema-complex worden echter niet alle veiligheidsmaatregelen getroffen en uitgevoerd om het medisch personeel te beschermen tegen het coronavirus. Medewerkers kwamen gisteren vanuit vakbond AMTYS ondersteunen in het Ifema-complex. Zij kregen bij aankomst onvoldoende beschermende kleding en slechts een chirurgisch masker; onvoldoende basismiddelen om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus.

Leden van de artsenvereniging van Madrid melden dat er geen ontsmettingszone is ingericht in het Ifema-complex: “Er is niemand om je te helpen aankleden en ontsmetten”. Artsen en verpleegkundigen die hebben ondersteund in het Ifema-complex melden aan de Spaanse krant La Vanguardia dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen, individuele beschermingsprotocollen en hygiënemaatregelen worden getroffen.

Op sociale media duiken er meer video’s op van personeel dat moet werken met onvoldoende beschermde kleding en middelen. Ook was er in het programma Espejo Publico te zien dat leveranciers van groente en fruit zonder bescherming (mondkapjes, handschoenen, etc.) het Ifema-complex binnen konden lopen om hun producten af te leveren.

Artsen weigeren werk vanwege onvoldoende bescherming

De vakbond CCOO heeft inmiddels laten weten niet toe te staan dat de gezondheid van het personeel op het spel wordt gezet terwijl zij 24/7 werken in de strijd tegen het coronavirus. Veel mensen hebben zich vrijwillig aangemeld om mee te helpen, maar velen overwegen het werk te weigeren omdat hun veiligheid onvoldoende gegarandeerd kan worden. Volgens de autonome gemeenschap Madrid heeft de algemeen coördinator van het ziekenhuis in het Ifema-complex, Fernando Prados, inmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden voor de chaos van de afgelopen dagen in de organisatie van het Ifema-complex.

Dit vind je misschien ook leuk