Is ‘Made in Spain’ de redding voor Spanje in strijd tegen coronavirus?

door admin
Is ‘Made in Spain’ de redding voor Spanje in strijd tegen coronavirus?

Terwijl de rest van Spanje binnenblijft in een poging om het coronavirus de kop in te drukken, maken de zestig medewerkers van Hersill vele overuren in een poging om aan de grote vraag in Spanje te voldoen. Het kleine bedrijf is in deze crisistijd uitgegroeid tot de grootste Spaanse fabrikant van medische middelen, zoals beademingsapparatuur, en is gevestigd op een bedrijventerrein in Móstoles, ten zuiden van Madrid.

Productie vertienvoudigd in een week tijd

De productiemanager van Hersill vertelde onlangs dat het bedrijf in plaats van tien beademingsapparaten op dit moment honderd apparaten per dag produceert. Afgelopen maandag vertrok nog een container met beademingsapparatuur voor het recent opgebouwde ziekenhuis in het Ifema-beursgebouw.

Binnenlandse productie enorm belangrijk voor Spanje

Het belang van binnenlandse productie werd afgelopen zondag benadrukt door de Minister van Financiën, María Jesús Montero. Het Ministerie coördineert honderden bedrijven die zich inzetten om de productiecapaciteit van Spaanse fabrikanten van beademingsapparatuur op te schroeven.

Spanje kent slechts twee kleinere bedrijven – Hersill uit Móstoles en Temel uit Valencia – die zelf dit soort apparaten fabriceren. Beide bedrijven haalden voorheen onderdelen uit het buitenland maar door de wereldwijde crisis moeten de bedrijven deze onderdelen nu op de binnenlandse markt vinden. Honderden andere bedrijven ondersteunen Hersill en Temel door zelf kleine onderdelen te maken zodat Hersill en Temel hun productie kunnen verhogen.

Uitdaging om alle onderdelen op Spaanse markt te vinden

De grote fabrikanten van dit soort onderdelen zijn gevestigd in China en Duitsland en de uitdaging is nu voor Spanje om alle onderdelen op de Spaanse markt te vinden. Op dit moment kunnen de twee Spaanse bedrijven de grote vraag aan beademingsapparatuur niet aan en kampen veel ziekenhuizen met een tekort. Het uiteindelijke doel is dat Hersill tweehonderd apparaten per dag gaat produceren en dat het bedrijf in Temel hun productie ook maximaal gaat opschroeven.

Andere creatieve initiatieven uit Spanje

Tegelijk met het maximaliseren van de productie binnen deze twee bedrijven, werken andere bedrijven aan het produceren van beademingsapparaten met behulp van een 3D-printer. De productie van deze apparaten verloopt iets trager aangezien niet alle onderdelen van zo’n apparaat met 3D-printers kunnen worden gemaakt. De minister zei hierover dat de kwaliteit van deze producten voorop moet blijven staan aangezien er in deze crisistijd mensenlevens op het spel staan.

Dit vind je misschien ook leuk