Verdeeldheid onder Spanjaarden over aanpak coronacrisis door premier Spanje

door admin
Verdeeldheid onder Spanjaarden over aanpak coronacrisis door premier Spanje

Het sociologisch onderzoekscentrum (CIS) hield ook deze maand een enquête onder de Spanjaarden om de mening van het volk over de huidige situatie te peilen. Van 4 tot en met 13 mei hebben zo’n 3.000 Spanjaarden de maandelijkse CIS-barometer ingevuld.

Klaar met kritiek Spaanse oppositiepartijen

Maar liefst 74,9 procent is de kritiek vanuit de oppositie zat en vindt dat deze partijen moeten meewerken en hun kritiek moeten leveren als de coronacrisis voorbij is. Bijna 20 procent is het hier niet mee eens en vindt dat de oppositiepartijen juist moeten blijven vechten voor hun eigen visie.

Meer dan de helft wil verantwoordelijkheid bij overheid Spanje

55,9 procent van de ondervraagden is van mening dat de centrale overheid de knopen door moet blijven hakken als het gaat om de maatregelen en het versoepelen ervan. Vorige maand lag dit percentage nog op ruim 73 procent. 36,6 procent van de deelnemers vindt dat de verantwoordelijkheid bij de autonome regio’s moet komen te liggen.

Afnemende bezorgdheid over coronavirus

Van alle problemen in Spanje maken de ondervraagden zich het meest zorgen om de ontwikkeling van het coronavirus. De bezorgdheid om de coronapandemie is in een maand tijd wel aanzienlijk gedaald. In april maakte 49,3 procent zich nog ernstige zorgen om het virus, deze maand is dat iets meer dan 26 procent. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk de werkloosheid en het gedrag van politici.  

Steun voor invoering basisinkomen in Spanje

Op dit moment wordt gesproken over een mogelijke verlenging van de noodtoestand met een maand. Ruim 60 procent van de Spanjaarden zegt achter deze keuze te staan. Het CIS heeft een extra vraag toegevoegd over het basisinkomen waar de Spaanse regering binnenkort een besluit over zal nemen. 83,4 procent zegt voorstander te zijn voor een minimaal inkomen voor de mensen die dat het meest nodig hebben.

Dit vind je misschien ook leuk