Waar laten we gebruikte mondkapjes en handschoenen tegen COVID-19 in Spanje?

door admin
Waar laten we gebruikte mondkapjes en handschoenen tegen COVID-19 in Spanje?

De ngo Ecoembes, die zich inzet voor een duurzaam milieu, krijgt steeds meer vragen over het correct weggooien van mondkapjes, handschoenen en verpakkingen van desinfectiegel. In de afgelopen maand ontving Ecoembes 45 procent meer vragen dan de maand ervoor over het correct verwerken van het afval van deze beschermingsmiddelen.

Verkeerd weggooien gebruikte mondkapjes kan coronavirus verspreiden

Veel vragen gaan over de mondkapjes die vanaf morgen verplicht gedragen moeten worden in Spanje. Spanjaarden vragen zich af wat ze met de gebruikte mondkapjes moeten doen om kans op besmetting te verkleinen. De maskers en handschoenen zijn niet van biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt, als ze dus niet correct worden weggegooid dan kan dat leiden tot een hoger risico op verspreiding van het COVID-19-virus.

Hoe om te gaan met afval van een coronapatiënt?

Ecoembes benoemt de regels die gelden voor het correct weggooien van beschermende materialen. Als er in een huishouden iemand positief is getest op het coronavirus dan dienen alle huisgenoten als volgt te handelen:

  • Het afval van de patiënt dient weggegooid te worden in een afgesloten plastic zak in een aparte afvalbak in de ruimte van de patiënt. Al het afval moet bij elkaar en hoeft niet te worden gescheiden.
  • Zodra iemand de afvalbak gaat legen dan dient de afgesloten plastic zak verpakt te worden in een tweede plastic zak en ook deze moet goed worden afgesloten. Deze zak dient samen met het huisafval van de rest van het huishouden in een derde zak verpakt te worden. De derde zak dient in de grijze container van het restafval gedeponeerd te worden. Afval in de grijze container wordt niet gebruikt voor recyclage en zal direct worden vernietigd.
  • Degene die zorgt voor het verpakken en wegbrengen van het afval dient naderhand heel goed zijn handen te ontsmetten.

Hoe om te gaan met afval als er geen sprake is van coronabesmetting?

Als er in een huishouden niemand positief is getest op COVID-19 of niemand corona-gerelateerde klachten heeft dan is het een stuk simpeler. De gebruikte maskers en handschoenen van iedereen binnen het huishouden dienen in een aparte plastic zak en vervolgens in een tweede plastic zak te worden verpakt. Dit afval verdwijnt in de grijze container voor restafval. Het afval van andere beschermingsmiddelen kan gewoon worden gedeponeerd in de bijbehorende afvalcontainers. Verpakkingen voor desinfectiegel kunnen – indien van plastic – dus gewoon samen met het plastic afval weggegooid worden.

Dit vind je misschien ook leuk