Alarmtoestand Spanje voor vijfde keer verlengd tot 7 juni

door admin
Alarmtoestand Spanje voor vijfde keer verlengd tot 7 juni

De verlenging werd gesteund door de afgevaardigden van PSOE, Unidas Podemos, PNV, Más País, Ciudadanos, Coalición Cabaria en Partido Regionalista de Cantabria. De stemmen tegen waren afkomstig van PP, Vox, JxCAT, CUP en Foro Asturias. De partijen BNG, Nueva Canarias, Navarra SUma en Bildu onthielden zich van een stem. In totaal waren er 177 stemmen voor (een minder dan bij de vierde verlenging) en 162 tegen en 11 onthoudingen.

Het belangrijkste argument dat de premier voor de verlenging aanvoerde was dat ‘niemand het recht heeft om te vernielen wat we met zijn allen hebben bereikt’ en ‘het de-escalatieproces moet worden voltooid’. Niet duidelijk werd of Sánchez van plan is over twee weken nog een verlenging aan te vragen. Eerder was zijn intentie de Staat van Alarm met 30 dagen te verlengen, maar dit is tegengehouden door de partij Ciudadanos. Volgens de premier, die hiertoe een rapport aanhaalde van de Landsadvocaat waarvan alleen hij de inhoud kent, is er geen juridisch alternatief voor de Staat van Alarm. 

De huidige regering kreeg tijdens het debat over de verlenging hevige kritiek van de oppositiepartijen Vox en PP, maar werd ook door de coalitiepartners gewezen op de risico’s voor de toekomst van de wetgeving. De partijen die de regering steunen stelden niet zozeer de vorm van de Staat van Alarm ter discussie maar wel de wijze waarop deze wordt toegepast alsook de concrete inhoud ervan.

Dit vind je misschien ook leuk