Duizenden Spaanse gezinnen wachten nog op ERTE-uitkering

door admin
Duizenden Spaanse gezinnen wachten nog op ERTE-uitkering

Minister van Werkgelegenheid Yolanda Díaz liet afgelopen vrijdag weten dat de SEPE (Openbare Dienst voor Arbeidsvoorziening) in 33 dagen tijd in totaal al 3,3 miljoen euro heeft uitgekeerd aan werknemers met een tijdelijke ontslagregeling (ERTE). Maar ondanks de pogingen om de uitkeringen zo snel mogelijk af te handelen, zit een groot aantal gezinnen nog steeds zonder enkele bron van inkomsten of overige financiële steun. 

Nog 46 duizend dossiers liggen te wachten om in de komende dagen te worden afgehandeld. De minister liet weten dat de vertraagde afhandeling tot aanstaande 10 juni niets te maken heeft met een liquiditeitsprobleem. Volgens haar keren de meeste, vaak grote, banken het geld op dagelijkse basis uit zodra de SEPE laat weten dat een uitkering aan iemand is toegekend met een akkoord van het ministerie van Werkgelegenheid. Andere banken doen dat op wekelijkse basis. 

Vijf keer zoveel werk voor maar 10% extra arbeidskrachten

Het bericht van de minister komt niet helemaal overeen met gegevens van andere instellingen. Volgens een enquête van de Algemene Spaanse Raad voor Administrateurs hadden meer dan 900 duizend werknemers met een tijdelijke ontslagregeling half mei nog steeds hun werkloosheidsuitkering niet ontvangen. Ook de Vereniging voor het Hotelwezen van Madrid geeft aan dat 40% van de werknemers uit deze sector nog zonder geld zit. Volgens de vakbond CSIF neemt SEPE 530% meer dossiers in behandeling vergeleken met een jaar geleden, terwijl het personeelsbestand met 10% tijdelijke arbeidskrachten nauwelijks is uitgebreid.  

280 euro sinds maart 

María Victoria Gómez is een alleenstaande moeder en werkt als kok in een bar in Valencia waar ze op 12 maart haar laatste werkdag had. Sindsdien heeft ze welgeteld 280 euro binnengekregen, voor de dagen die ze in maart nog heeft kunnen werken. Binnenkort hoopt ze snel weer aan het werk te kunnen. Dagelijks is ze van negen uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags bezig met telefoontjes plegen en e-mails sturen om te vragen waar haar geld blijft. De rekeningen die ze binnenkrijgt voor de huur en water en licht kan ze niet betalen. Familie die haar financieel kan steunen heeft ze niet. Wel heeft ze zich samen met 11.225 andere tijdelijk werklozen verenigd op een platform waar ze via sociale media ervaringen met elkaar uitwisselen. Zo weet ze van minstens 17 gezinnen dat ze nog steeds moeten leven van het salaris voor vier gewerkte dagen maart, maar er zijn ook een heleboel mensen wier dossier al twee maanden lang nog niet eens is aangeraakt, aldus María Victoria. 

Dit vind je misschien ook leuk