Waarom zijn er opeens 1918 minder coronadoden?

door admin
Waarom zijn er opeens 1918 minder coronadoden?

Het totaal aantal coronadoden in Spanje is gisteren teruggebracht van 28.752 naar 26.834 en er blijken 372 minder mensen positief getest te zijn dan de dag ervoor nog werd aangenomen. Ook zijn het afgelopen weekend niet 70, maar slechts 50 mensen bezweken aan de gevolgen van corona, aldus het Spaanse ministerie van Volksgezondheid

Nieuwe cijfers roepen wantrouwen op

Deze nieuwe cijfers veroorzaakten onbegrip en wantrouwen, niet alleen in Spanje maar ook in de rest van Europa. In een reactie daarop heeft de minister van Buitenlandse zaken benadrukt dat met een nieuw registratiesysteem gestreefd wordt naar een preciezer beeld van de situatie en dat niemand erop uit is om cijfers te verbergen. 

Waar die 1918 overlijdensgevallen dan gebleven zijn? Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid ligt dat aan twee factoren: de opschoning van de bestaande gegevens en de overstap naar een nieuw registratiesysteem.

Opschoning gegevens

Nu het aantal besmetting aan het teruglopen is, is er tijd om de gegevens beter te bekijken en bij te werken. Zo zijn dubbele meldingen en overlijdensgevallen waarbij corona niet officieel bevestigd is, verwijderd uit de cijfers. Ook zijn de gevallen geschrapt waarvoor een coronatest is aangevraagd die uiteindelijk niet is afgenomen en dus niet als bevestigde coronabesmetting geregistreerd hoort te zijn.

Andere manier van registreren

Het nieuwe systeem brengt de ontwikkeling van corona op een andere manier in kaart. Tot nu toe werden nieuwe meldingen van besmetting of overlijden geregistreerd op volgorde van binnenkomst bij het ministerie. Hierdoor ontstond een beeld dat achterliep op de feiten. Het nieuwe systeem sorteert de meldingen nu op datum van de eerste symptomen, diagnose, ziekhuisopname en overlijden. Op deze manier zegt het ministerie van Volksgezondheid een beter beeld te krijgen van het verloop van de pandemie.

Dit vind je misschien ook leuk