Inkomen in rijkste Spaanse wijk is ruim acht keer hoger dan in armste wijk

door admin
Inkomen in rijkste Spaanse wijk is ruim acht keer hoger dan in armste wijk

Er lijkt een statistisch verband te bestaan tussen inkomen en levensverwachting. Het gemiddelde jaarinkomen in Pozuelo de Alarcón bedraagt 25.903 euro. Daarna volgen Getxo (Biskaje) en Boadilla del Monte (Madrid) met een gemiddeld jaarinkomen van respectievelijk 20.147 en 20.102 euro. Dat blijkt uit gegevens die deze week werden gepubliceerd door het Spaans Instituut voor Statistiek INE. 

De gemeente met het laagste gemiddelde jaarinkomen is Níjar (Almería) met 6.755 euro, gevolgd door Los Palacios y Villafranca (Sevilla) met 7.027 euro en Vícar (Almería) met 7.051 euro. Dat betekent dat inwoners van Pozuelo de Alarcón gemiddeld bijna het viervoudige verdienen van inwoners van Nijar. 

Als niet naar het inkomen per gemeente, maar per buurt wordt gekeken is het verschil aanzienlijk groter. De tien rijkste wijken zijn gelegen in de regio’s Madrid en Barcelona. Op nummer één staat de wijk El Viso in Madrid, waar het gemiddelde jaarinkomen 8,4 keer hoger (43.319 euro) is dan in de armste wijk van Spanje, Polígono Sur in Sevilla (5.112 euro). Na de Madrileense wijk El Viso volgen de wijken Recoletos, La Piovera en Castellana, eveneens gelegen in Madrid. Op nummer vijf staat de wijk Pedralbes in Barcelona. De armste wijken van Spanje zijn te vinden in Sevilla, waar het gemiddelde jaarinkomen onder de 6000 euro ligt. Dat zijn naast de eerdergenoemde wijk Polígono Sur, de wijken Los Pajaritos en Amate en zona 4-A van de wijk Juan XXIII in Alicante. 

Levensverwachting 

In vijf Spaanse gemeenten is de gemiddelde levensverwachting hoger dan 85 jaar. Alle vijf bevinden zich in de regio Madrid: Pozuelo de Alarcón (gemiddelde levensverwachting van 86 jaar), Majadahonda (85,6), Rivas-Vaciamadrid (85,2), Alorcón (85,3) en Las Rozas (85,2). De gemeente La Línea de la Concepción (79,5) is de enige Spaanse gemeente (van de in totaal 126 geanalyseerde gemeenten) waar de gemiddelde levensverwachting bij geboorte lager is dan 80 jaar. 

Aantal kinderen

Als gekeken wordt naar het gemiddelde aantal kinderen, krijgen de vrouwen in Melilla gemiddeld de meeste kinderen (2,27), gevolgd door Ceuta (1,75) en Lorca (1,66). Op de Spaanse eilanden krijgen de vrouwen gemiddeld de minste kinderen: het gemiddelde is het laagst op de Canarische Eilanden (0,95), gevolgd door Tenerife (0,99) en Gran Canaria (1). Het gemiddelde aantal kinderen in heel Spanje is 1,25. 

Werkloosheid

De laagste werkloosheid in Spanje staat geregistreerd in de gemeente Pozuelo de Alarcón (5,6%), in Majadahonda, Las Rozas en Sant Cugat del Vallès (alle drie 6,3%) en in San Sebastian (6,7%). De hoogste werkloosheid daarentegen staat geregistreerd in de gemeente Linares (30,9%), La Línea de la Concepción (27,4%) en Córdoba (26,7%). 

Dit vind je misschien ook leuk