Spaanse aandelenbeurs Ibex-35 al zeven dagen op rij in het groen

door admin
Spaanse aandelenbeurs Ibex-35 al zeven dagen op rij in het groen

Een extra impuls kwam afgelopen woensdag toen de Europese Commissie met een voorstel voor een coronaherstelfonds kwam van in totaal 750 miljard euro. De voorspoed van de afgelopen dagen bracht de Ibex-35 tot driemaal toe tot een sluiting boven de 2%. Vandaag opende de beurs van Madrid 1% hoger en waren verliezen te zien bij Bankia en Sabadell. Modegigant Inditex en de Spaanse telecombedrijven lijken echter de cijfers weer omhoog te duwen. 

Invloed van Amerika op Europese aandelenbeurzen

Het positieve beeld van de Europese beurzen is echter nog verre van stabiel omdat deze in grote mate afhankelijk zijn van wat er in Amerika gaande is. Hier zetten zakenlieden alles op alles om de kruistocht die president Trump tegen China voert tegen te gaan. Volgens persbureau Reuters hebben diverse economische kopstukken hem in de afgelopen uren gevraagd geen sancties meer tegen China te ondernemen, nadat de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had laten weten dat Hong Kong zijn autonomie verliest met de onlangs door China ingevoerde nieuwe veiligheidswet. In tegenstelling tot de positieve trend op de beurzen, kelderde de beurs van Hong Kong, die geldt als een van de belangrijkste beurzen van Azië. Daarbij is Trump momenteel een bedreiging voor de positieve ontwikkeling op de Amerikaanse beurs Nasdaq vanwege een recent conflict dat hij uitvecht met het sociale medium Twitter. 

Brussel brengt stabiliteit

Het effect dat het wispelturige gedrag van de Amerikaanse president heeft op de Europese beurzen, wordt vooralsnog gecompenseerd met het ambitieuze coronaherstelfonds dat deze week door de Europese Commissie werd voorgesteld. Ondanks het tegensputteren van de Noord-Europese landen, kan dit Europees plan voor de broodnodige financiële stabiliteit van de Zuid-Europese landen zorgen.  

Dit vind je misschien ook leuk