Hoe kun je veilig met familie en vrienden afspreken in Spanje?

door admin
Hoe kun je veilig met familie en vrienden afspreken in Spanje?

Sinds heel Spanje minimaal in fase 1 van het de-escalatieplan van de Spaanse overheid zit, is het weer mogelijk om familie en vrienden te ontmoeten. Tenminste, zolang deze woonachtig zijn in dezelfde provincie en zolang er niet meer dan tien mensen aanwezig zijn. Toch brengt deze hereniging met familie en vrienden risico’s met zich mee. Deskundigen waarschuwen Spanjaarden om zich in te houden als het gaat om het kussen en knuffelen van geliefden na zo’n lange tijd apart van elkaar.

Instructievideo met drie C’s

De Spaanse epidemioloog Miguel Ángel Royo schreef samen met andere deskundigen richtlijnen uit met als doel om het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden. In samenwerking met de Spaanse nieuwssite La Sexta maakte de epidemioloog zelfs een (Spaanstalige) instructievideo met duidelijke voorbeelden hoe het weerzien wel – en juist niet – zou moeten.

Vermijd gesloten en drukke ruimtes en nauw contact

Na het handen wassen, moet men volgens deze deskundigen afstand houden en een gezichtsmasker te dragen zolang je samen met anderen bent die niet je huisgenoten zijn. De deskundigen benoemen de drie C’s als belangrijkste maatregelen tegen coronabesmettingen: Deze staan voor evitar lugares cerrados (vermijd kleine en gesloten ruimtes), evitar lugares concurridos (vermijd drukke ruimtes) en evitar contactos cercanos (vermijd nauw contact). Het niet naleven van een of meer van deze drie maatregelen levert een groot risico op besmetting met het COVID-19-virus op.

Spreek buiten af en gebruik je eigen spullen

De epidemioloog adviseert vooral buiten samen te komen. Als dat niet mogelijk is, dient de ruimte zo goed mogelijk geventileerd te worden. Het delen van eten of voorwerpen wordt ook afgeraden. Eten apart serveren is het best, dus geen gemeenschappelijke bordjes tapas of ‘porties’ meer. Het delen van zout- en pepervaatjes wordt afgeraden en het schenken van wijn kan het best door één persoon worden gedaan. Bij gesprekken is het goed om voldoende afstand te bewaren en niet te luidruchtig te zijn. Speekseldeeltjes worden tijdens het spreken via de lucht overgedragen. Als je te dicht bij elkaar staat, is het risico dat je het virus, mocht je zijn besmet, overdraagt.

Dit vind je misschien ook leuk