Grove beledigingen leiden tot spanning in het Spaanse parlement

door admin
Grove beledigingen leiden tot spanning in het Spaanse parlement

Álvarez de Toledo beledigde Pablo Iglesias, vice-president en voorman van Unidas Podemos tijdens een debat op woensdagmiddag. Zij noemde hem een bedrieger, leugenaar, terroristenvriend, Ezel van Troje, communist en vijand van de democratie en van Spanje. 

Iglesias antwoordde dat het beter was Ezel van Troje dan markiezin te zijn. Hij zette uiteen dat het patriottistisch is om bij te dragen aan de verzorgingsstaat, de overheidsdiensten te beschermen en steun te geven aan kwetsbare sectoren; dit in tegenstelling tot, aldus Iglesias, het patriottisme van diegenen die zich tooien met armbandjes in de kleuren van de Spaanse vlag, maar ondertussen belasting ontduiken. Hij verdedigde ook het democratisch communisme dat, aldus Iglesias, meer bijdrage heeft geleverd aan de Spaanse democratie dan de PP.

In haar antwoord op Iglesias besloot Álvarez met : U bent de zoon van een terrorist. Iglesias antwoordde hierop dat hij zijn vader ter overweging zou geven een aanklacht wegens smaad tegen Alvarez de Toledo in te dienen.

Kamervoorzitster Mertitxell Batet verzocht Álvarez de Toledo haar beschuldiging van terrorisme aan de vader van Iglesias terug te nemen. Toen Álvarez dit weigerde, gaf Batet de opdracht de belediging uit de notulen te verwijderen. Álvarez verzette zich hiertegen waarop haar collega-PP-fractieleden instemmend met de voeten op de vloer begon te stampen. Hieraan kwam pas een einde toen de minister van Werkgelegenheid, Yolanda Díaz, het woord nam om het volgende onderwerp aan de orde te brengen.

Francisco Iglesias, de vader van vice-president Pablo Iglesias heeft inmiddels aangifte wegens laster gedaan.

‘Bulo’

Het verhaal over dat de vader van Pablo Iglesias een terrorist zou zijn is een “bulo” (fake news). Hij zou tijdens de dictatuur in 1975 twee politieagenten doodgeschoten hebben, maar zijn vrijgelaten tijdens de overgang naar de democratie. Het is in de wereld gebracht door de journalist Hermann Tertsch. Toen de politieagent werd doodgeschoten (het waren er geen twee zoals Tertsch beweerde, en het was niet in 1975 maar in 1973) zat Francisco Iglesias in de gevangenis een straf van 2 maanden uit wegens het verspreiden van foldertjes met politieke propaganda tegen het Franco-regime. Tertsch werd veroordeeld tot het betalen van 15.000 euro aan Francisco Iglesias wegens smaad en laster. In 2016 was hij al eens veroordeeld tot rectificatie en het betalen van 12.000 euro aan de nabestaanden van de grootvader, Manuel Iglesias, van de huidige vice-president Pablo Iglesias die hij ten onrechte had beschuldigd van dubbele moord tijdens de Spaanse burgeroorlog.

Hermann Tertsch is nu europarlementariër voor de politieke partij Vox.

Dit vind je misschien ook leuk