Spanje waarschuwt voor nieuwe uitbraken door achteloos gedrag

door admin
Spanje waarschuwt voor nieuwe uitbraken door achteloos gedrag

De meeste Spanjaarden volgen de veiligheidsvoorschriften om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, goed na. Toch zijn er mensen die de regels aan hun laars lappen en daarmee zichzelf en anderen in gevaar brengen, aldus deskundigen die blijven hameren op de risico’s. De afgelopen tijd is het namelijk op verschillende plaatsen toch mis gegaan.

Besmet het vliegtuig in

Zo stapte afgelopen vrijdag in Madrid een met corona besmette man op het vliegtuig naar Lanzarote. Nadat zijn eveneens besmette moeder was overleden, had hij zichzelf op corona laten testen, maar de uitslag niet afgewacht. Toen deze positief bleek te zijn en de man onbereikbaar was, zagen medewerkers van het testcentrum zich genoodzaakt het te melden bij de guardia civil. Het veiligheidsprotocol werd direct opgestart. De man werd in het vliegtuig apart gezet en bij aankomst door personeel in beschermende kleding opgevangen. 

Medepassagiers de dupe

Door het onverantwoordelijke gedrag van deze man, zijn ook veertien passagiers die op de vlucht in zijn buurt zaten, verplicht tot twee weken quarantaine en worden ze daarna getest op corona. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de man.

Feestjes infectiehaarden

Het onverantwoordelijke gedrag van feestgangers in Lleida had voor een nog grotere groep consequenties. In de provincie Lleida was de kans om over te mogen gaan van fase 2 naar fase 3 bekeken, nadat op een verjaardagsfeest met 20 personen (waar er maximaal 10 waren toegestaan) vier besmette genodigden alle andere gasten aangestoken hebben met het coronavirus. In Lleida werd ook melding gedaan van overtredingen in een aantal discotheken. Volgens de overheid is de situatie inmiddels onder controle.

Terug naar af

Zoals bekend moesten na een feest in Cordoba tientallen mensen in quarantaine, door de aanwezigheid van de met corona besmette Belgische prins Joachim. Een verjaardagsfeest in Badajoz, eveneens met meer dan het toegestane aantal mensen, resulteerde in één besmetting en 18 mensen in quarantaine. In Ceuta bleken na een verjaardagsfeest twee mensen besmet en moesten er 80 in quarantaine. Volgens het raadslid Volksgezondheid dreigt de regio op deze manier terug naar af te gaan, in plaats van naar de volgende fase in de versoepeling van de maatregelen.

Dit vind je misschien ook leuk