Dieptepunt in Spaans geboortecijfer

door admin
Dieptepunt in Spaans geboortecijfer

Volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) zijn er – met slechts 359.770 geboortes in 2019 – sinds 1941 niet zo weinig baby’s geboren. Vorig jaar werd er 3,5 procent minder baby’s geboren dan in 2018 en in tien jaar tijd is het aantal geboortes met 27,3 procent gedaald. Het aantal sterfgevallen min het aantal geboortes zorgde vorig jaar voor een negatief saldo van 57.146. Deze cijfers werden recent gepubliceerd door INE.

Vrouwen krijgen minder kinderen

Verder blijkt uit cijfers van het INE dat buitenlandse vrouwen zorgen voor een op de vier geboortes in Spanje. Dat toont aan dat de daling van het geboortecijfer in Spanje voor een deel wordt gecompenseerd door de immigratie. Gemiddeld gezien krijgen buitenlandse vrouwen in Spanje meer kinderen (1,59 kinderen per vrouw) dan Spaanse vrouwen (1,17 kinderen per vrouw).

Spaanse vrouwen worden pas later moeder

Vrouwen in Spanje zijn gemiddeld 32,2 jaar als ze voor het eerst moeder worden. In de afgelopen tien jaar is het aantal geboortes van vrouwen boven de 40 jaar aanzienlijk gestegen. Zo was 4,2 procent van de baby’s in 2008 van vrouwen ouder dan 40 jaar en in 2019 is dat aandeel gestegen naar 9,7 procent.

Redenen waarom Spaanse vrouwen minder en later kinderen krijgen

Het INE heeft in een eigen onderzoek argumenten verzameld waardoor vrouwen er – bewust of onbewust – voor kiezen om later kinderen te krijgen. De vrouwen die deelnamen aan het onderzoek lieten weten dat voornamelijk werk of het combineren van werk en gezin en financiële stabiliteit voor hen een reden was om te wachten met kinderen. De keuze om te wachten, zorgt ervoor dat vrouwen steeds vaker te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen wat er weer voor zorgt dat vrouwen gemiddeld gezien minder kinderen krijgen.

Ook noemden vrouwen dat zij streven naar meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen als het gaat om hun carrière. Vrouwen zijn van mening dat zij minder worden ondersteund als het gaat om het combineren van werk en gezin en dat er nog steeds vanuit wordt gegaan dat de vrouw thuisblijft om voor de kinderen te zorgen.

Dalende lijn geboortecijfers per autonome regio

Als laatste heeft het INE gekeken naar de geboortecijfers per autonome regio in Spanje. In bijna alle regio’s is het geboortecijfer in 2019 gedaald, behalve in La Rioja waar het cijfer steeg met 3,3 procent ten opzichte van 2018. In Ceuta (-14 procent), Asturië (-10,1 procent) en Cantabrië (-7,4 procent) daalde het geboortecijfer het hardst van heel Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk