Nieuwste werknemers horeca Spanje bestand tegen coronavirus

door admin
Nieuwste werknemers horeca Spanje bestand tegen coronavirus

Van het installeren van warmtecamera’s, kunstmatige intelligentie die bepaalt of iemand zijn masker wel draagt tot het digitaal presenteren van menu’s in restaurants. Allemaal voorbeelden van technologische ondersteuning waar Spaanse bedrijven gebruik van maken om het coronavirus terug te dringen.

El Español schreef gisteren over nog zo’n technologisch hoogstandje: de nieuwste medewerker van bar Bar Baviera aan het bekende Plaza del Castillo in Pamplona. Hier worden de gasten bediend door een echte robot. Ideaal om coronabesmettingen te voorkomen. Deze horcea-robot heet Alexia en is gemaakt door het Spaanse bedrijf Cocuus dat is gespecialiseerd in culinaire technologie en innovatie.

Hoe werkt Alexia?

De barman zet de drankjes op het dienblad van Alexia en selecteert de tafel waar de drankjes moeten worden gebracht. Vervolgens zal de robot naar die tafel rijden en de drankjes aanbieden aan de gasten. In tegenstelling tot bij een echte ober, zullen de gasten hun drankjes zelf van het dienblad moeten pakken. Ook voor de lege glazen kunnen gasten Alexia vragen deze terug te brengen naar de bar. Om Alexia handig tussen de tafels door te laten rijden, dient er wel een magnetische rails op de grond te worden bevestigd. De directeur van Cocuus vertelt dat er momenteel wordt gewerkt aan robots die op GPS werken en waarvoor geen parcours hoeft te worden uitgetekend.

Niet alleen kan Alexia drankjes en hapjes brengen en halen, ze staat ook klaar om een praatje te maken met haar klanten. De eigenaar van Bar Baviera vertelt dat zijn klanten het ontzettend grappig vinden en zelfs op de foto willen met Alexia.

Nemen robots Spaanse horeca over?

Op de vraag of de horeca niet bang is dat hun werk wordt overgenomen door robots, vertelt de directeur van Cocuus dat het tegengestelde waar is. “We zien dat de robot veel nieuwe klanten trekt wat ervoor zorgt dat de horecagelegenheid meer mensen aan moet nemen om hun extra gasten te bedienen.” Ondanks het succes van Alexia vertelt de directeur dat er nog steeds wordt gewerkt aan het perfectioneren van de robot. Zo vallen er nog weleens wat drankjes op de grond als Alexia een drempeltje moet nemen van buiten naar binnen of andersom.

Omdat ook robots niet voor niets werken, dienen horeca-eigenaren wel in hun buidel te tasten. De investering voor een eigen horecarobot kost tussen de 4.000 en 8.000 euro. Of de coronapandemie ervoor heeft gezorgd dat je binnenkort vaker door een robot dan door een echte ober wordt bediend, zal afgewacht moeten worden.

Dit vind je misschien ook leuk