Spanje heeft groot tekort aan oplaadpunten voor elektrisch rijden

door admin
Spanje heeft groot tekort aan oplaadpunten voor elektrisch rijden

Het Spaanse Anfac voert elk kwartaal een barometeronderzoek uit om te zien hoever landen zijn als het gaat om elektrisch (hybride of volledig elektrisch) rijden. Spanje bereikte in het eerste kwartaal van 2020 slechts 17,2 punten (op een schaal van 100) terwijl het gemiddelde van Europa op 29,8 punten ligt.

Spanje blijft achter door groot tekort aan oplaadmogelijkheden

De vereniging laat weten dat Spanje is gegroeid in het op de markt brengen van nieuwe elektrische auto’s, maar de installatie en beschikbaarheid van oplaadmogelijkheden duidelijk achterblijft ten opzichte van andere Europese landen. De oplaadmogelijkheden worden namelijk ook door Anfac per land in kaart gebracht. Spanje behaalt een magere 16,8 punten (wederom op een schaal van 100) terwijl Europa gemiddeld 27,3 punten behaalt.

Noorwegen, Nederland en Tsjechië goed voorbereid

Het Anfac roemt landen die zich duidelijk inzetten voor het gebruik van elektrische vervoersmiddelen. Noorwegen, Nederland en Tsjechië hebben de afgelopen periode een grote stap gemaakt om snel voldoende oplaadpunten te realiseren en daarmee goed zijn voorbereid op de komst van meet elektrische auto’s.

Situatie in Spaanse regio’s zeer divers

Anfac deed ook onderzoek naar de ontwikkelingen per autonome regio in Spanje. Catalonië (23,7 punten), Asturië (22,9 punten) en Madrid (21,3 punten) staan bovenaan in Spanje in de toegankelijkheid en het gebruik van elektrische auto’s, hoewel deze regio’s niet uitkomen boven het Europees gemiddelde van de Anfac-index. Anfac benadrukt de groei die Cantabrië (+6,2 punten) heeft gemaakt in vergelijking met het vierde kwartaal van 2019.

Op dit moment heeft Spanje ruim 7.600 openbare oplaadpunten verspreid door heel Spanje. Anfac omschrijft dit aantal als ‘onvoldoende’ om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen en om voorbereid te zijn op de doelstelling van Spanje dat er in 2030 drie miljoen elektrische voertuigen rondrijden.

Dit vind je misschien ook leuk