Anti-racismeprotesten richten zich op geschiedenis Spanje

door admin
Anti-racismeprotesten richten zich op geschiedenis Spanje

Sinds de Afro-Amerikaanse George Floyd overleed na hardhandig optreden van een Amerikaanse politieagent worden er op veel plekken ter wereld protesten tegen racisme gevoerd. Het blijft echter niet bij protesten, op sommige plekken lijkt een heuse beeldenstorm gaande. Zo openen activisten de aanval op diverse standbeelden van Spaanse figuren die honderden jaren geleden leefden, waaronder die van Juníper Serra.

Beelden Juníper Serra vernield in Amerika en Spanje

De Spaanse nieuwssite 20minutos.es meldde gisteren dat een beeld van Juníper Serra afgelopen zaterdag is neergehaald in San Francisco. El Confidencial meldde een soortgelijke actie, maar dan in Spanje waar in Palma de Mallorca ook een beeld van deze heilige is vernield en beklad met graffiti.

Wie was Juníper Serra?

Miguel Jose Serra werd geboren in 1713 op Mallorca en werd de apostel van Californië genoemd. In 1729 trad hij in bij de franciscanen en werd hij Juníper genoemd, naar een van de vrienden van Franciscus van Assisi. Hij was een Spaanse franciscaner missionaris die vanaf 1749 in het kustgebied van wat op dit moment Californië is de eerste missieposten stichtte – waaronder San Diego – en zendelingenwerk deed. In 1988 werd Serra zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II en tijdens het bezoek van Paus Franciscus aan de Verenigde Staten werd Juníper Serra in 2015 heilig verklaard. De feestdag van Juníper Serra, de patroonheilige van Californië, is op 1 juli.

Controverse rondom kolonisatie Spanjaarden

De reden dat de activisten juist beelden van Juníper Serra uitkozen om te vernielen is dat zijn verleden niet volledig zonder controverse is. Het doel van de missies in Amerika was om de oorspronkelijke bevolking kennis te laten maken met het katholieke geloof en hen te integreren in de Spaanse samenleving. Er zijn groeperingen die van mening zijn dat Juníper Serra tijdens zijn missies in Californië duizenden inboorlingen tot het katholieke geloof heeft gedwongen, waarbij sprake was van misbruik en mishandeling.

Niet alleen beelden van Juníper Serra zijn vernield en beklad in de Verenigde Staten en in Spanje, ook beelden van Miguel de Cervantes hebben het de afgelopen dagen moeten ontgelden. Beelden van beide historische figuren liggen nu onder vuur vanwege de rol die zij hebben gespeeld in de kolonisatie van het hedendaagse Amerika.

Dit vind je misschien ook leuk