Booming in Spanje na COVID-19: verhuren tuin of terras voor een besloten feest

door admin
Booming in Spanje na COVID-19: verhuren tuin of terras voor een besloten feest

Je moet creatief denken met alle beperkingen tijdens de noodtoestand, vooral als het gaat om Spanjaarden die graag buiten samen leven en eten. Met de vele flats en appartementen zonder balkon is het praktisch onmogelijk voor Spanjaarden om samen te komen. De zoektocht naar een geschikte ruimte om een verjaardag of een feestje te vieren is dan ook niet eenvoudig.

2.000 euro per maand voor verhuur terras

Voor de Spanjaarden die zelf een tuin of groot dakterras hebben is dit echter geen probleem. Het zijn dan ook deze Spanjaarden die van de gelegenheid gebruik maken door hun tuin of terras te verhuren aan groepen mensen zodat ze in alle rust een verjaardag kunnen vieren met familie of vrienden. Sommige verhuurders vertellen dat ze soms wel 2.000 euro per maand verdienen door hun dakterras te verhuren. Het post-coronatijdperk heeft gezorgd voor een impuls aan een bedrijf dat al bestond, een soort Airbnb, maar dan voor de verhuur van tuinen en terrassen; voor drankjes met vrienden, babyborrels en barbecues.

Holaplace, het Airbnb voor tuinen en terrassen in Spanje

De Spaanse krant El Confidencial schrijft over bedrijven als Wallapop en Holaplace, voorbeelden van websites waar huiseigenaren hun tuin of terras verhuren aan groepen mensen. Het verschil met voor de coronacrisis is dat eigenaren hun tuinen veelal verhuurden aan grotere groepen, sinds de coronacrisis zijn de groepen kleiner.

Holaplace werd in 2017 al opgericht door de huidige eigenaar en zijn huisgenoot. Op dat moment heette het bedrijf Atiko. Hij vertelt dat zij elk jaar weer op zoek waren naar een geschikte plek om buiten een barbecuefeest te houden. Tijdens een wandeling door Barcelona zagen ze ineens potentie na het zien van de vele dakterrassen in de stad en de mogelijkheid voor eigenaren om bij te verdienen door deze te verhuren. Zo is het bedrijf ontstaan. Na een jaar werden ook villa’s met grote tuinen opgenomen in het aanbod, toen hebben ze het bedrijf Holaplace genoemd.

Uitbreiding vanwege explosieve toename aan vraag

In het begin verhuurde Holaplace alleen in Barcelona en Madrid. Inmiddels is – vanwege de grote vraag – uitgebreid naar Valencia en willen ze later dit jaar ook in Sevilla en Málaga starten. Het verhuren van een deel van een huis gebeurt vaak per uur. Met de huurders wordt een begin- en eindtijd afgesproken en als deze wordt overschreden dat dient er extra betaald te worden. Deze extra kosten worden direct afgetrokken van de borg die verplicht is voorafgaand aan de verhuur.

Dit vind je misschien ook leuk