Uitzetting krakers van niet-leegstaande huizen niet eenvoudig in Spanje

door admin
Uitzetting krakers van niet-leegstaande huizen niet eenvoudig in Spanje

Afgelopen dinsdag stond in de Spaanse krant El Periódico de noodkreet te lezen van een 62-jarige verpleegster die haar eigen huis in de buurt van Barcelona niet meer in kon, omdat het tijdens de lockdown was gekraakt. Donderdag deed de Spaanse krant El Español verslag van een soortgelijk verhaal over een echtpaar dat hun recent gekochte woning in de provincie Sevilla niet kon betrekken vanwege krakers. 

Gekraakt tijdens lockdown

De 62-jarige verpleegkundige bezit een huis in Vic, maar omdat ze als verpleegkundige in Reus werkt, heeft ze de woning drie maanden geleden te koop gezet. Tijdens de corona-uitbraak en de lockdown was ze constant in Reus en werkte ze keihard om mensenlevens te redden. Nu de lockdown is opgeheven en ze terug wilde keren naar haar woning in Vic, kwam ze erachter dat krakers haar huis hebben bezet en het slot hebben vervangen. 

Huisrecht

Aangifte bij de politie en een mediationgesprek met de krakers hebben tot nu toe niet geholpen. Zodra iemand een woning heeft betrokken, geldt namelijk het recht op bescherming van de huisvrede. Ze kan de krakers niet afsluiten van stroom en water omdat ze daarmee riskeert een schadevergoeding te moeten betalen. Ze voelt zich in de steek gelaten door de overheidsinstanties, politie en justitie. Dat applaus tijdens de lockdown was leuk, maar nu ik echt hulp nodig heb, geven ze niet thuis, aldus de radeloze vrouw.

Legale uitzetting kost tijd

Het realiseren van een legale uitzetting kan wel twee jaar in beslag nemen. Zelfs een versnelde uitzetting (desalojo exprés) duurt drie tot vier maanden en brengt hoge kosten met zich mee.

Criminelen

Volgens de gedupeerde vrouw zitten er criminele organisaties achter het kraken van bewoonbare huizen met water- en stroomaansluiting. De ene kraker verkoopt de sleutel aan de volgende kraker en het hele circus begint weer van voor af aan, aldus de verpleegkundige. Ze zei dat de krakers genoeg geld bleken te hebben voor een auto en de aanleg van glasvezel. 

Huis net gekocht

Iets soortgelijks gebeurde in de provincie Sevilla, waar een echtpaar een aanbetaling had gedaan voor een huis met tuin en zwembad in Gines. De verhuizing zou in mei plaatsvinden, maar het huis blijkt tijdens de lockdown gekraakt te zijn door twee jongeren. Ze hebben aangegeven het huis pas te verlaten als de eigenaren hen 3500 euro betalen. Binnenkort hebben de eigenaren een gesprek met de politie en enkele leden van de partij Vox, die een antikraak-campagne zijn gestart, omdat dit de laatste tijd vaker voorkomt.

Dit vind je misschien ook leuk