Veel Chinese winkels in Spanje blijven dicht door financiële problemen

door admin
Veel Chinese winkels in Spanje blijven dicht door financiële problemen

Volgens geruchten houden veel Chinese bedrijven in Spanje hun deuren na de lockdown gesloten omdat de Chinese ambassade hen dat heeft opgedragen. Ook wordt gesuggereerd dat Chinese ondernemers bang zijn voor een nieuwe corona-uitbraak en daarom niet opnieuw open gaan. Dat is niet waar, meldde de Spaanse krant El Confidencial gisteren, na gesprekken met Chinese ondernemers in Madrid.

Veel Chinese bedrijven op bedrijventerrein blijvend gesloten

Op veel bedrijfspanden op bedrijventerrein Cobo Calleja hangt een bordje ‘te huur’. Cobo Calleja in Madrid is een groot importcentra van Chinese producten, maar nu blijven veel bedrijven na de lockdown gesloten. Door de drie maanden zonder inkomsten hebben veel van deze bedrijven het financieel niet gered.

Nepnieuws over oorzaak sluiting

Ook in de wijk Usera, het Chinatown van Madrid, is een derde van de winkels na de lockdown niet opnieuw open gegaan. De Chinese ondernemer Chen zegt dat hij bij andere ondernemers en de Chinese ambassade geïnformeerd heeft of de blijvende sluiting van hogerhand is opgelegd, maar dat is niet het geval. Ook heeft het niets te maken met angst voor een nieuwe corona-uitbraak. 

Financieel niet gered

Volgens een Chinese accountant met een kantoor in hartje Madrid, hebben veel van zijn klanten, vooral winkeliers in levensmiddelen, hem begin maart laten weten dicht te gaan en maar een klein deel daarvan liet hem begin juni weten weer open te gaan. Volgens hem hebben net zoveel Chinese als Spaanse bedrijven de lockdown niet overleefd. Sommige panden staan leeg vanwege een faillissement, andere vanwege een verhuizing naar een goedkopere locatie, zegt hij.

De voorzitter van een Chinese ondernemersvereniging is optimistisch. Ze meent dat Chinese bedrijven zich net zo snel herstellen als Spaanse. Bovendien zit sparen de Chinezen in het DNA, zegt ze. De meeste Chinese bedrijven hebben een buffer.

Redenen voor definitieve sluiting

Een andere boekhouder in het centrum van Madrid, noemt drie redenen voor sluiting. Ten eerste zijn er de bedrijven met weinig liquide middelen, voor wie drie maanden sluiting funest zijn geweest. Ten tweede de bedrijven die er al voor de lockdown slecht voor stonden, voor wie de lockdown de genadeslag was. Ten derde zijn er bedrijven die door eerste generatie Chinezen gerund worden. Zij hebben vaak weinig opleiding gehad en beschikken daardoor niet over de nodige kennis over succesvolle bedrijfsvoering die tweede generatie Chinezen wel hebben. 

Dit vind je misschien ook leuk