Zeven kolencentrales in Spanje vanaf deze week voorgoed dicht

door admin
Zeven kolencentrales in Spanje vanaf deze week voorgoed dicht

Voor de energiebedrijven, die eigenaar zijn van de centrales, is het niet langer rendabel om de nodige milieuaanpassingen nog door te voeren die noodzakelijk zijn om aan de Europese regelgeving te voldoen. Als gevolg van een aangepast Europees beleid ten aanzien van de energiecentrales, werden verschillende centrales in Spanje maanden geleden al stilgelegd.  

Nog maar een paar jaar geleden waren de energiecentrales verantwoordelijk voor ongeveer 15% van het broeikaseffect in Spanje. In 2018 werd nog 15% van alle gebruikte elektriciteit in Spanje gegenereerd door steenkoolcentrales. Afgelopen mei was dit percentage nog maar 1,4%. Op de eerste twee dagen van mei werd er zelfs helemaal geen elektriciteit geproduceerd, iets wat sinds het begin van de registratie in 1990 nog nooit was voorgekomen. 

Vandaag zullen bij de centrales in Meirama (A Coruña), Narcea (Asturië), La Robla en Compostilla (León), Andorra (Teruel), Compostilla (León), Puente Nuevo (Córdoba) en Velilla (Palencia) de stekkers eruit gaan. Eigenaren Naturgy, Endessa, Viesgo en Iberdrola hebben aan de Spaanse krant El País laten weten de centrales te hebben stilgelegd vanwege het niet kunnen nakomen van de milieueisen die door de EU zijn opgelegd. 

Binnenkort nog vier energiecentrales dicht

De zeven genoemde energiecentrales waren samen goed voor 4.630 megawatt, dat is iets minder dan de helft van de totaal geïnstalleerde capaciteit van steenkoolcentrales in Spanje. Bij de centrales die deze week sluiten, waren 1.100 werknemers in dienst. Nog eens vier energiecentrales hebben inmiddels de Spaanse regering om goedkeuring gevraagd de werkzaamheden stil te leggen. Tussen 2021 en 2022 zullen ook deze centrales waarschijnlijk gesloten zijn. De laatste vier centrales die nog niet om goedkeuring hebben gevraagd, zullen een onzekere toekomst tegemoet gaan. Volgens Tatiana Nuño van Greenpeace Spanje zullen in 2025 alle steenkoolcentrales in Spanje gesloten zijn. Bronnen uit de energiesector zelf melden dat dit zelfs nog eerder, vermoedelijk binnen twee of drie jaar, al een feit zal zijn. 

Om het gebruik van fossiele brandstoffen te ontmoedigen, moet vanaf 2018 binnen de EU flink worden betaald voor de geproduceerde CO2-uistoot van kolengestookte energiecentrales. Daarbij deed zich in 2019 ook een prijsverlaging van aardgas voor waardoor veel centrales over gingen op het gebruik van deze brandstof. De verwachting was aanvankelijk dat de aardgasprijs in 2020 weer zou stijgen, en steenkool weer als competitieve brandstof kon worden ingezet, maar de coronapandemie heeft deze voorspelling tenietgedaan. Steenkoolcentrales hebben uiteindelijk sinds maart 2019 een historisch lage hoeveelheid elektriciteit geproduceerd. In 2020 hebben zelfs vier centrales helemaal geen productiviteit gehad en de overige centrales hebben hun voorraden opgestookt voordat het doek deze week voorgoed zal vallen. 

Werkgelegenheid

In de elf energiecentrales die de komende maanden zullen sluiten -de zeven die vanaf deze week dicht gaan plus nog de vier die de regering om toestemming hebben gevraagd- zijn in totaal 2.400 mensen werkzaam. Een deel van deze werknemers kan worden ingezet voor het afbreken van de centrales en het ministerie van Ecologische Transities heeft op een plan aangedrongen om met stabiele projecten voor duurzame energie te komen, een sector waar meer arbeidsplaatsen nodig zijn, dan er verloren gaan bij de sluiting van de kolengestookte energiecentrales. 

Dit vind je misschien ook leuk