Asturië eerste ‘coronavrije’ regio, epidemiologen houden slag om de arm

door admin
Asturië eerste ‘coronavrije’ regio, epidemiologen houden slag om de arm

Gisteren meldden de Spaanse media dat Asturië de eerste regio is waar al ruim twee weken geen nieuwe coronabesmettingen zijn gemeld. Omdat de incubatietijd van corona rond de twee weken ligt, zou gezegd kunnen worden dat Asturië nu coronavrij is. Volgens epidemiologen is pas na 28 dagen zonder besmettingen sprake van een coronavrije regio.

Laatste uitbraak in mei

De laatste uitbraak in Asturië was eind mei, toen Spanje op het punt stond de noodtoestand op te heffen en de veiligheidsmaatregelen te versoepelen. In Gijón werden toen in een verzorgingshuis 19 bewoners besmet. De president van Asturië zei er alles aan te doen om die uitbraak in te dammen. Een maand later is gebleken dat hij die belofte waar heeft gemaakt.

Nul-datum 11 juni

Sinds de noodtoestand in Spanje is opgeheven, zijn er een twintigtal nieuwe corona-uitbraken gemeld in meerdere regio’s. Er zijn daarom zorgen om een nieuwe ziektegolf. Alleen in Asturië staat het aantal nieuwe besmettingen al ruime tijd op nul en is sinds 11 juni niemand meer ziek geworden. Ook is er afgelopen week niemand overleden aan corona. Sinds het begin van de pandemie zijn in Asturië 2.435 personen met corona besmet en zijn er 334 aan de ziekte overleden. Momenteel liggen nog 129 patiënten op de IC. 

In eerste instantie werd gedacht dat er sinds 16 juni geen nieuwe meldingen waren, maar na bijwerking van de gegevens van gezondheidsdienst Astursalud bleek de zogenaamde nul-datum 11 juni te zijn.

Blijf voorzichtig

Na La Rioja en Baskenland is Asturië de regio waar sinds het begin van de pandemie het meest op corona wordt getest. Zodoende kan een uitbraak snel getraceerd en ingedamd worden.

Rafael Cofiño van het regionale ministerie van Volksgezondheid zegt blij te zijn dat het risico op besmetting in Asturië klein is. Toch wijst hij op het belang van het blijven naleven van de veiligheidsvoorschriften. Ook volgens Astursalud is deze coronavrije periode tijdelijk, omdat mensen nonchalanter worden, de grenzen binnenkort helemaal open gaan en het toeristenseizoen aanbreekt. Daarom blijft het devies: afstand houden, mondkapje dragen en handen wassen.

Dit vind je misschien ook leuk