Lage inkomens meest geraakt door coronacrisis

door admin
Lage inkomens meest geraakt door coronacrisis

Werknemers die in sectoren werken waarbij interactie met klanten essentieel is, zoals horeca, winkels, onderwijs en vrijetijdsbesteding, hebben het meest te lijden gehad onder de maatregelen die tijdens de coronacrisis genomen zijn, zo meldde de Spaanse nieuwssite RTVE. Veel van hen verloren tijdelijk of permanent hun baan.

Inkomensongelijkheid

In deze sectoren verdienen werknemers, veelal jongeren en vrouwen, vaak een lager inkomen dan in andere sectoren. De financiële gevolgen van de coronacrisis komt voor deze groep harder aan en heeft invloed op het herstel van de economie. Volgens de Spaanse centrale bank Banco de España heeft de coronacrisis meer ongelijkheid veroorzaakt dan de economische crisis in 2008. De inkomensongelijkheid blijft voorlopig in stand, zo staat in het jaarverslag 2019 dat de Banco de España vandaag heeft gepresenteerd.

Meestal geen hoofdkostwinner

Wel is het zo dat veel van de laagbetaalde werknemers nu minder schulden hebben dan rond de crisis van 2008 en dat ze geen hoofdkostwinner zijn. Een op de vijf vrouwen die in de horeca, commercie, onderwijs of vrijetijdsbesteding werkt, kan met haar inkomen niet eens de huur betalen. Slechts 12 procent van de werknemers in deze sectoren is hoofdkostwinner.

Doorstroom lastig

In het jaarverslag staat ook dat doorstromen naar ander werk vooral voor horeca- en winkelpersoneel moeilijk is, omdat ze vaak vaardigheden op het gebied van computergebruik, lezen, schrijven en rekenen missen. De Banco de España vindt het raadzaam dat vooral uitzendkrachten beter worden opgeleid of omgeschoold, om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Nieuwe mogelijkheden

De centrale bank raadt aan dat er geïnvesteerd wordt in opleiding en begeleiding voor werkzoekenden. Aangezien kunstmatige intelligentie, robotica en automatisering een steeds grotere rol gaan spelen, moet vooral in opleidingen op het gebied van nieuwe technologieën geïnvesteerd worden. Wel erkent de bank dat veel werknemers die door de coronacrisis hun baan verloren zijn, niet meteen kunnen aanhaken in nieuwe functies op dit gebied.

Dit vind je misschien ook leuk