Grens tussen Spanje en Portugal ceremonieel geopend

door admin
Grens tussen Spanje en Portugal ceremonieel geopend

De grens tussen beide landen ging drie maanden geleden op 17 maart dicht in verband met de corona-uitbraak. Vorige week hief Spanje al alle reisbeperkingen voor landen van de Europese Unie op, met uitzondering van Portugal. Vandaag is de ook grens tussen Spanje en Portugal weer geopend. Dit ging gepaard met een ceremonie in twee plaatsen aan weerszijden van de grens: Badajoz en Elvas. Hierbij waren van Spaanse zijde koning Felipe en president Pedro Sánchez aanwezig. Portugal werd vertegenwoordigd door premier António Costa en president Marcelo Rebelo de Sousa.

Ceremonie in Badajoz

Om 10 uur vanochtend begon de plechtigheid in het Spaanse Badajoz waar koning Felipe, president Sánchez en de president van Extremadura de premier en president van Portugal ontvingen. Nadat het volkslied van beide landen was gespeeld, maakte het gezelschap een korte wandeling door het Moorse centrum van Badajoz. Onder de toeschouwers bevonden zich voor- en tegenstanders van de monarchie, zo bleek uit de gescandeerde leuzen. ‘Morgen is Spanje een republiek’ enerzijds, ‘Een verenigd Spanje is onoverwinnelijk’ en ‘Leve de koning’ anderzijds.

Ceremonie in Elvas

Daarna stak het gezelschap rond kwart voor 12 de grens over naar het Portugese Elvas, waar in het kasteel van Elvas beide volksliederen ten gehore werden bracht. Iedereen droeg een mondkapje, dat alleen tijdens het volkslied even af ging. Onder de toeschouwers waren betogers voor terugkeer van het stierenvechten en demonstranten tegen de Spaanse kerncentrale in Almarza, maar ook Portugezen die benadrukten blij te zijn met de broederschap tussen beide landen.

Nauwe banden tussen Spanje en Portugal

De hoogwaardigheidsbekleders maakten van de gelegenheid gebruik de gebeurtenissen rond de pandemie persoonlijk met elkaar te bespreken. Volgens de Spaanse regering is dit het moment om nauw samen te werken. Gemeenschappelijk uitdagingen zoals ontvolking, grensoverschrijdende betrekkingen, klimaat, energie- en vervoersverbindingen en de EU-agenda, moeten gezamenlijk worden aangepakt.

Ook Portugal gaf aan dat samenwerking essentieel is. ‘We moeten leren leven met covid-19 tot er een vaccin is’, zei Costa. ‘De oplossing is niet de grens gesloten te houden, maar het strikt naleven van de veiligheidsvoorschriften. Spanje en Portugal moeten de regels respecteren, zodat we de grens niet opnieuw hoeven te sluiten’, aldus de Portugese premier.

Dit vind je misschien ook leuk