Ondanks stijgende werkloosheidscijfers toch stabilisatie arbeidsmarkt Spanje?

door admin
Ondanks stijgende werkloosheidscijfers toch stabilisatie arbeidsmarkt Spanje?

De gevolgen van de coronapandemie zijn goed zichtbaar binnen de arbeidsmarkt in Spanje. Normaal gesproken daalt de werkloosheid in juni vanwege de toename van tijdelijke arbeidskrachten in de horeca en de toeristische sector. In juni dit jaar is de werkloosheid echter toegenomen, weliswaar slechts met 5.107 nieuwe werklozen, waardoor het totaal aantal werklozen in Spanje op dit moment uitkomt op 3,86 miljoen. In juni 2008 was het voor het laatst dat de werkloosheid in deze maand steeg. Aan de andere kant traden er 68.208 nieuwe mensen toe tot het sociale zekerheidsstelsel. Het totaal aantal leden komt hiermee uit op 18,6 miljoen.

Stabilisatie arbeidsmarkt in Spanje in zicht?

Ondanks deze toenemende werkloosheidcijfers laten de cijfers van het Ministerie van Werkgelegenheid in Spanje ook zien dat de arbeidsmarkt zich lijkt te stabiliseren aangezien de werkloosheid niet meer zo drastisch stijgt. In de eerste twee maanden van de coronacrisis nam het aantal werklozen exponentieel toe met enkele honderdduizenden per maand, +282.891 in maart en +302.265 in april. In mei was de toename een stuk lager met 26.000 nieuwe werklozen. De ruim 5.100 nieuwe werklozen in juni – maar ook het toetreden van bijna 70.000 nieuwe mensen tot de arbeidsmarkt – duidt op een mogelijke stabilisatie na het almaar toenemen van de werkloosheid in Spanje.

ERTE niet meegeteld in werkloosheidscijfer

Het werkloosheidscijfer van juni is, net als die van maart tot en met mei, wel exclusief de mensen van wie het dienstverband tijdelijk is opgeschort of die minder uren werken (ERTE) vanwege de coronacrisis. De definitie ‘werkloos’ is niet van toepassing op hen. De Spaanse overheidsdienst voor werkgelegenheid SEPE meldt dat inmiddels 5.986.864 mensen een tijdelijke ERTE-uitkering ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk