Spanje presenteert nieuw plan voor energiezuinige woningen aan EU

door admin
Spanje presenteert nieuw plan voor energiezuinige woningen aan EU

Het plan betreft een verbetering van het energieverbruik van in totaal 1,2 miljoen woningen. Conform de richtlijn van de Europese Unie is het plan aangepast met een interventiescenario, maatregelen en voortgangsindicatoren voor een economisch rendabele transformatie en het klimaatneutraal maken van Spaanse woningen en gebouwen in het jaar 2050. 

 Het eerste strategisch plan dateert uit 2014 en werd in 2017 voor het eerst geactualiseerd. Nu, drie jaar later, is het plan aangepast en voldoet het aan de huidige EU-richtlijnen. De Spaanse regering heeft laten weten dat het plan voor verbeterde energie-efficiëntie van woningen op één lijn staat met andere nationale strategische plannen zoals het Nationaal Energie en Klimaatplan. Het energieverbruik van alle woningen en gebouwen samen, maakt volgens gegevens uit 2018 30% uit van het totale energieverbruik in Spanje. Ruim 17% daarvan komt van woningen, ruim 12% van overige gebouwen. 

Energieverbruik over dertig jaar met ruim een derde omlaag

Spanje streeft ernaar om in 2050 het energieverbruik in woningen en overige gebouwen met 36,6% omlaag te hebben gebracht. Daarbij moet de energie die afkomstig is van fossiele brandstoffen in dat jaar zo goed als nul zijn. In de categorie woningen is de grootste winst te behalen op de energie die gebruikt wordt voor verwarming en warm watervoorziening, samen goed voor 60% van het totale energieverbruik in woningen. Het nieuw gepresenteerde plan van de Spaanse overheid omhelst het energiezuinig maken van in totaal 1,2 miljoen woningen en de vervanging van meer dan 3,5 miljoen verwarmings- en warmwaterinstallaties. Met het plan is een totale investering gemoeid van bijna 26 miljard euro. 3,6 miljard euro daarvan zal worden aangewend voor het energiezuinig maken van alle overheidsgebouwen. 

Goed voor de werkgelegenheid

Het plan levert niet alleen energie-efficiënte woningen en gebouwen en een schoner milieu op, het betekent ook een flinke impuls voor de werkgelegenheid in Spanje. In het eerste jaar alleen al zullen er 33 duizend nieuwe banen worden gecreëerd. In de loop van de komende tien jaar zal dit aantal oplopen tot 88 duizend nieuwe banen. 

Dit vind je misschien ook leuk