Plannen om bemesting rond Mar Menor aan banden te leggen

door admin
Plannen om bemesting rond Mar Menor aan banden te leggen

De hydrografische confederatie in de regio Segura (CHS) zegt dat de natuur rond de lagune te lijden heeft onder lozingen van de landbouw waardoor het grondwater verontreinigd raakt met nitraten. Daarom stelt de CHS voor om het gebruik van zowel organische als chemische bemesting in een straal van 800 meter rond de lagune volledig te verbieden en in de wijdere omgeving het gebruik ervan aan banden te leggen. Het gaat om een gebied van 1535 hectare. Dit staat in een rapport dat het Spaanse dagblad El Confidencial in handen heeft.

Milieuorganisaties trekken aan de bel

De CHS kwam in juni met dit advies naar aanleiding van berichten van verschillende milieuorganisaties, waaronder ANSE en WNF, die in mei aan de kaak stelden dat de regio Murcia niet in staat bleek te zijn de concentratie van macroalgen en fytoplankton in de lagune te verbeteren. Volgens deskundigen is de landbouw de oorzaak van deze ecologische crisis. Dit wordt door de hydrografische confederatie beaamd. De CHS heeft hoge waardes nitraten aangetroffen in het grondwater.

Voorstel bemesting verminderen

De CHS stelt voor het gebruik van mest vlakbij de lagune volledig te verbieden. Glastuinbouwbedrijven die in de regio willen blijven, moeten een nieuwe nullozingstechniek toepassen door middel van hydrocultuur (bodemloze) teeltsystemen. Landbouwbedrijven in de omgeving zouden nog maar één keer per week mogen bemesten en alleen buiten het regenseizoen. De mest met een maximaal toegestane hoeveelheid stikstof moet in druppelvorm worden gebruikt. Er moet een Landbouwcommissie komen die hierop gaat controleren.

Inkomstenbron regio

Dit is een omstreden voorstel, omdat de landbouw de belangrijkste inkomstenbron voor de regio is. De tweede inkomstenbron is het toerisme. Door het verslechterde milieu wordt de lagune en omstreken echter minder aantrekkelijk voor toeristen. Het is de lokale en centrale overheid nog niet gelukt de juiste balans te vinden tussen herstel en behoud van het milieu enerzijds en de economische activiteiten anderzijds.

Teresa Ribera Rodríguez, minister van Ecologische Transitie, erkent dat er een te grote druk ligt op de lagune. Op 25 juni maakte ze het Plan voor bescherming kustrand Mar Menor bekend, met maatregelen voor herstel, bescherming en goed beheer van de kust. 

Dit vind je misschien ook leuk