Mondkapje nu ook mét sociale afstand verplicht op Balearen en in Extremadura

door admin
Mondkapje nu ook mét sociale afstand verplicht op Balearen en in Extremadura

Nu er op verschillende plekken in Spanje uitbraken worden geconstateerd die over het algemeen volgens de autoriteiten onder controle zijn, scherpen de regionale regeringen de maatregelen aan om verdere verspreiding te voorkomen. Sinds het einde van de Staat van Alarm heeft de regering in Madrid het beleid rond het coronavirus en de zorg weer overgeheveld naar de autonome regio’s’s.

Van een uitbraak wordt gesproken in geval van elke willekeurige groep van drie of meer bevestigde of zeer waarschijnlijk actieve besmettingen waarin een epidemiologische link is gelegd. In verpleeghuizen of andere sociale gezondheidsinstellingen spreekt men al van een uitbraak wanneer er slechts één besmetting wordt geconstateerd.

Extremadura

In Extremadura is het dragen van een mondkapje in alle publieke ruimtes zowel binnen als buiten verplicht vanaf 00.00 uur zaterdag 11 juli. Dit geldt in tegenstelling tot eerder nu ook wanneer wel de sociale afstand van 1,5 meter gewaarborgd kan worden. Iedereen van 6 jaar of ouder moet een mondkapje dragen. Dit werd aangekondigd door de tweede vicepresident van de regio José María Vergeles tijdens een persconferentie in Mérida. In de regio zijn vier actieve besmettingshaarden, drie in de stad Badajoz en een in Navalmoral de la Mata (Cáceres). Vergeles benadrukte dat de besmettingshaarden onder controle zijn, maar dat dit niets afdoet aan het belang dat burgers zich aan de veiligheidsmaatregelen houden om vervelende situaties te voorkomen. ‘De relaxte houding van sommigen kan velen flinke zorgen opleveren’.

Mondkapjes hoeven niet op wanneer men eet of drinkt, sport of op medische indicatie geen mondkapje kan dragen. De boete voor het niet dragen van een mondkapje of je niet houden aan de regels varieert van 100 tot 6.000 euro voor de zwaarste overtredingen. ‘Het is noodzakelijk dat we het serieus nemen’, concludeerde Vergeles tijdens zijn persconferentie.

Catalonië

Sinds donderdag is het dragen van een mondkapje voor iedereen vanaf 6 jaar verplicht in Catalonië. Ook op het strand, op straat, in het park, in het bos, op de camping en óók als de veilige afstand van 1,5 meter gegarandeerd is. Voor het niet dragen van een mondkapje kan een boete van 100 euro worden uitgeschreven. Voor het type mondkapje geldt geen voorschrift. Evenals tijdens de periode van lock down in Spanje gelden er nu uitzonderingen voor activiteiten die niet samengaan met het dragen van een mondkapje zoals eten, drinken en sporten. Ook in het geval van een medische indicatie die het dragen van een mondkapje verhindert. De Catalaanse regering heeft benadrukt dat er nu ook een uitzondering geldt voor zonnebaden en zwemmen bij stranden en zwembaden. 

In Catalonië zijn in de afgelopen 24 uur 482 nieuwe besmettingen gecontstateerd. De autoriteiten zeggen de uitbraken onder controle te hebben en dat de besmettingen over het algemeen lichter zijn dan tussen maart en mei. Alleen in Segria, waar de eerste besmettingshaard ontstond een week geleden zijn enkele ziekenhuizen hun Covid-afdelingen aan het uitbreiden. 

Balearen

Ook de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca, Formentera, Cabrera) stelt het dragen van een mondkapje in alle openbare ruimtes verplicht en koppelt deze verplichting los van het kunnen houden van de sociale afstand. Dit heeft de regionale regering op vrijdag in het regionale staatsblad gepubliceerd. De verplichting is vanaf maandag 00.00 uur van kracht. Er gelden op de eilanden uitzonderingen voor stranden, zwembaden, wanneer men iets eet of drinkt en tijdens het beoefenen van sport of het bespelen van blaasinstrumenten. De autoriteten benadrukken hier dat het ook verplicht is de mondkapjes op de juiste manier te dragen, zodat ze mond en neus volledig bedekken. Ook wanneer mensen in hun eigen auto rijden met passagiers uit andere huishoudens dient iedereen een mondkapje te dragen. 

Op de eilanden zijn 10 actieve uitbraken vastgesteld, waarvan 8 op Mallorca, 1 op Menorca en 1 op Ibiza. Autoriteiten waarschuwen dat mensen zich uit voorzorg goed aan alle maatregelen moeten houden omdat het het openstellen van de eilanden voor toeristen de risico’s toegenomen zijn.

De regioregering stelt nog een andere regel bij. Voor samenkomsten in welke vorm dan ook geldt dat in buitenruimtes er maximaal 70 personen bijeen mogen zijn en in binnenruimtes 30. Voor het niet voldoen aan bovengenoemde regels geldt ook op de Balearen een boete van 100 euro, zoals in Catalonië. 

Andere regio’s overwegen ook verplichting tot dragen mondkapje

Volgens diverse Spaanse media, waaronder El País, el Mundo, 20Minutos is de kans groot dat ook andere regio’s overgaan tot het verplicht stellen van het dragen van een mondkapje, ook wanneer wel de sociale afstand tot anderen bewaard kan worden.

Juanma Moreno, president van Andalusië gaf in antwoord op de vraag van een journalist aan, dat hij lokale lock downs niet uitsluit, maar dat hij daar op dit moment en op korte termijn op basis van de huidige situatie absoluut geen noodzaak toe ziet. Moreno benadrukte bovendien dat de uitbraken in Andalusië ‘zeer gecontroleerd’ en ‘zeer klein’ zijn. ‘We zijn rustiger hoewel we ons natuurlijk wel zorgen maken en druk zijn met de pandemie’, voegde hij toe. 

De regiopremier van Cantabrië, Pablo Zuloaga, erkende dat steeds meer leden van zijn regering positief tegenover de verplichting tot het dragen van een mondkapje komen te staan ongeacht de afstand tot anderen, al benadrukte hij ‘niet op de situatie vooruit te willen lopen’. 

Enkele regio’s willen dat de criteria over de mondkapjes gelijk worden getrokken in alle regio’s. De regio Valencia stelt daarom een besluit over de verplichting uit in afwachting van de ontwikkelingen hieromtrent de komende dagen. 

Zoals in veel landen waar het virus op haar retour is, leidt versoepeling van de maatregelen ook in Spanje tot incidentele grotere en kleinere uitbraken van het aantal nieuwe besmettingen. Zo waren er in Duitsland afgelopen week meer dan 500 nieuwe besmettingen vanuit één kerkgemeenschap. Door adequaat optreden (uitbraken vroeg op te sporen, laagdrempelig testen, het isoleren van besmette personen en degenen die contact met hen hebben gehad en eventueel het op beperkte schaal instellen van lockdowns of andere quarantainemaatregelen) wordt verdere verspreiding van het virus effectief voorkomen. 

Lees ook: Update van de situatie rond het coronavirus in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk