Rechter in Catalonië blokkeert lokale lockdown opgelegd door regionale regering

door admin
Rechter in Catalonië blokkeert lokale lockdown opgelegd door regionale regering

De Catalaanse autoriteiten zijn hard bezig om regionale besmettingshaarden in verschillende gemeenten in de provincie Lerida onder controle te krijgen. Om verdere verspreiding te voorkomen bepaalde de Catalaanse overheid dat inwoners van Lerida en zeven gemeentes in de comarca Segrià weer thuis moesten blijven. Ze mochten wel naar hun werk, zorgen voor kinderen, ouderen, naar de dokter of naar de supermarkt. Ze mochten niet hun gemeente verlaten tenzij dat nodig was om essentiële activiteiten uit te voeren. 

‘Disproportioneel’

De rechter oordeelde dat die maatregel disproportioneel was en wees erop dat het opleggen van een dergelijke opsluiting ‘in handen ligt van de staat is en uitgevoerd moet worden met de tussenkomst van het parlement’. 

Door de uitspraak van de rechter wisten inwoners van Lerida, Alcarras, Aitona, Seros, Soses, La Granja d’Escarp, Massalcoreig, Torres de Segre en de gemeentelijke gebieden Sucs en Raimat op maandagochtend niet meer of ze nu binnen moesten blijven of niet. 

Later op maandag kondigde Torra echter aan dat hij een decreet zou doorvoeren waarmee de voorwaarden zouden worden geschapen om mensen uit de betreffende gemeenten wél te kunnen opdragen thuis te blijven om verdere uitbraken van het coronavirus in te dammen. ‘We nemen altijd besluiten op basis van informatie van experts, zelfs als er daarover weerstand is vanuit verschillende sectoren’, aldus Torra tijdens een persconferentie op maandag. 

Volgens de rechter was de bedoelde maatregel niet alleen ‘disproportioneel, maar ook gebaseerd op gegevens en algemene uitdrukkingen dat een dergelijke belastende en beperkende maatregel net zo willekeurig als buiten proporties is. De regionale regering had andere maatregelen kunnen nemen volgens de rechter, zoals individuele opsluiting van de gedetecteerde gevallen en ‘een aanbeveling van quarantaine’. 

Torra zegt burgers te willen beschermen

Torra reageerde met onbegrip over het feit dat er bureaucratische obstakels kunnen zijn voor besluiten die worden genomen om de gezondheid van burgers te beschermen. ‘Het is een luxe om tijd te verspillen aan juridische uitspraken. Ik heb zojuist gesproken met de bestuurders in Lerida, die zeggen dat de situatie zeer rustig is en inwoners de aanbevelingen van de gezondheidsexperts zeer goed opvolgen’. 

Torra besloot met de aankondiging het decreet goed te laten keuren en verder ‘alle nodige maatregelen te nemen voor de gezondheid van de burgers in overeenstemming met epidemiologische criteria zonder juridische druk’.

Staat van Alarm

Juist over de bevoegdheden om mensen te kunnen opsluiten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen was zoveel te doen eerder tijdens de coronacrisis. De Spaanse regering heeft steeds volgehouden dat een algemene ‘confinamiento’ (lockdown) en centrale beslissingsbevoegdheid over de zorginstellingen in Spanje alleen maar mogelijk is onder een Staat van Alarm. Normaal gesproken zijn de autonome regio’s bevoegd om besluiten te nemen op het gebied van de volksgezondheid. Met het optreden van Torra en de regionale lockdown in Catalonië wordt het vraagstuk over bevoegdheden opnieuw actueel.

Dit vind je misschien ook leuk