Regering Spanje presenteert plan om tweede coronagolf te vermijden

door admin
Regering Spanje presenteert plan om tweede coronagolf te vermijden

Zoals in veel landen waar het virus op haar retour is, leidt versoepeling van de maatregelen ook in Spanje tot incidentele grotere en kleinere uitbraken van het aantal nieuwe besmettingen. Door deze uitbraken vroeg op te sporen en passende maatregelen te nemen wordt verdere verspreiding van het virus effectief voorkomen.

Dit is precies wat de Spaanse regering beoogt met het maandag gepresenteerde plan. Dit zal naar verwachting donderdag worden goedgekeurd in het parlement. Het dient twee doelen: de circulatie van het virus tot een minimum beperken en indien dit niet voldoende is dan zal de regering over moeten gaan tot soortgelijke maatregelen als die medio maart zijn genomen.

Algehele lockdown voorkomen in Spanje

De regering wil koste wat het kost een algehele lockdown voorkomen en zet daarom in op de zogenaamde ‘chirurgische lockdown’, het afsluiten van specifieke gebouwen, steden of districten. Minister Illa van Volksgezondheid zegt dat de verantwoordelijkheid voor het bestrijden van de uitbraken bij de autonome regio’s ligt. Bovendien zouden die hiervoor over voldoende middelen beschikken.

Staat van Alarm in Spanje als laatste optie

In het geval uitbraken betrekking hebben op twee of meer autonome regio’s, zal er een gecoördineerde actie worden uitgevoerd door de interterritoriale raad van de gezondheidsdienst. Op het moment dat deze actie niet afdoende blijkt te zijn, dan is het mogelijk de Staat van Alarm af te kondigen. In het document is ook vastgelegd dat het landelijk ministerie van Volksgezondheid bepaalt aan welke controles reizigers worden onderworpen die met een vliegtuig of per boot in Spanje aankomen.

Vijf pijlers voor autonome regio’s voor aanpak Covid-19

Het plan bestaat uit vijf belangrijke pijlers: Capaciteit voor vroegtijdige detectie door voornamelijk de eerstelijnsgezondheidszorg; het snel kunnen opschakelen van IC-bedden en apparatuur; een constante levering van beschermende middelen en voorbereiding op een uitgebreider griepvaccinatieprogramma; duidelijke communicatie naar het zorgpersoneel en de inwoners van Spanje over de te nemen maatregelen en tot slot het behouden van strategische reserves zoals geld, beschermingsmiddelen en apparatuur.

Actuele informatie Covid-19-uitbraken in Spanje

De nieuwssite 20minutos.es heeft middels een kaart weergegeven waar in Spanje de grootste Covid-19-uitbraken zich voordoen. Inmiddels zijn er zo’n 120 actieve uitbraken in Spanje. De Spaanse provincies Lugo, Huesca, Lerida en Barcelona staan er het slechts voor met meer dan 120 bevestigde besmettingen in de provincie. Het regiobestuur heeft besloten dat Zaragoza en Huesca weer teruggaan naar een ‘flexibele fase 2’. Inmiddels dient ook ruim 65 procent van de inwoners van Aragón zich te houden aan de beperkingen van fase 2.

Lerida zit, vanwege de grote uitbraken, weer volledig in lockdown. Dit na veel onduidelijkheid voor de inwoners van de provincie doordat een rechter de Catalaanse autoriteiten heeft verboden een lockdown in te stellen, maar de regionale president er via een decreet toch mee door wil gaan. Ook in L’Hospitalet, een van de dichtstbevolkte steden in Catalonië, is de situatie zorgelijk te noemen aangezien er in een week tijd meer dan 300 besmettingen zijn bijgekomen.

T

Dit vind je misschien ook leuk