Bijna 45 duizend mensen in Spanje overleden aan gevolgen Covid-19

door admin
Bijna 45 duizend mensen in Spanje overleden aan gevolgen Covid-19

Met deze gegevens waarover de Spaanse krant El País beschikt, is Spanje na Engeland het Europese land waar de meeste mensen overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus. Volgens gegevens het Spaans ministerie van Volksgezondheid zijn er officieel 28.432 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd; dat betreft alleen de overledenen waarbij met een test is vastgesteld dat ze besmet waren met het coronavirus. 

Het dodenaantal van rond de 44.868 dat blijkt uit de gegevens van alle 17 autonome regio’s komt min of meer overeen de gegevens van het Instituto Carlos III (44.418 sterfgevallen), het Spaans Nationaal Instituut voor Statistiek INE (44.395 sterfgevallen) en de Spaanse Vereniging van Uitvaartverzorgers (43.985 sterfgevallen), hoewel niet iedere genoemde entiteit het sterftecijfer over exact dezelfde periode heeft berekend. Zowel het INE als het Instituto Carlos III baseren het genoemde sterftecijfer op het aantal aangiftes van overlijden bij de burgerlijke stand dat boven het gemiddelde aantal van de afgelopen tien jaar ligt. Het verschil was het hoogst in de provincie Segovia, waar het sterftecijfer bijna 73% hoger was dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

Sterfgevallen in verpleeghuizen niet meegerekend

Het ministerie van Volksgezondheid zegt met de registratie van alleen de sterfgevallen waarvan zeker sprake was van Covid-19 de richtlijn op te volgen van de WHO. De WHO verzocht echter op 6 juni om niet alleen deze groep overledenen te registreren, maar ook alle niet-geteste mensen die kwamen te overlijden aan de symptomen van een coronabesmetting. Vrijwel alle sterfgevallen in de Spaanse verpleeghuizen als gevolg van de coronapandemie zijn niet bij de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid opgenomen. 

Slechte coördinatie tussen centrale overheid en regio’s

Dat de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid en die van de autonome regio’s niet gelijk zijn blijkt bijvoorbeeld uit de registratie van 2 juni, toen volgens het ministerie van Volksgezondheid in de regio Madrid geen enkel sterfgeval was geregistreerd, terwijl de autoriteiten van de regio zelf 80 sterfgevallen meldde aan de krant El País. Afgelopen week meldde het ministerie van Volksgezondheid twee sterfgevallen in de regio Catalonië, terwijl het regioministerie zelf melding maakte van 32 sterfgevallen in de ziekenhuizen in de afgelopen 7 dagen. 

Dit vind je misschien ook leuk