Spanjaarden vluchten naar tweede huis uit angst voor nieuwe lockdown

door admin
Spanjaarden vluchten naar tweede huis uit angst voor nieuwe lockdown

Elk jaar doet deze ‘trek’ naar een tweede huis zich voor, maar dit jaar eerder dan normaal. Dit heeft alles te maken met de opleving van het coronavirus door heel Spanje. De toenemende gevallen van coronabesmettingen in Catalonië, de stijgende cijfers in Madrid en het verplicht dragen van mondkapjes door vrijwel heel Spanje doet duizenden Spanjaarden besluiten een plek buiten de stad op te zoeken. Mocht er een nieuwe, al dan niet regionale lockdown volgen, dan is het daar in elk geval beter toeven.

Files uit Spaanse steden richting platteland

De Spaanse krant El Español schreef vanochtend over de ‘Operación salida de agosto’ die normaal gesproken pas op vrijdag 31 juli zou beginnen. Files op snelwegen zoals de A-3 tussen Madrid en Valencia en een toename van het verkeer op plattelandswegen tonen de vervroegde trek uit de grotere steden aan.

Een paar dagen voor het daadwerkelijk afkondigen van de noodtoestand medio maart was eenzelfde vlucht van Spanjaarden richting het platteland waarneembaar. Tussen 3 en 5 juli, een periode waarin jaarlijks ook veel Spanjaarden vertrekken uit de stad, was een afname van het gebruikelijke aantal verplaatsingen zichtbaar van 12,6 procent. Het Spaanse verkeersbureau DGT meldde dat veel Spanjaarden al zijn gesetteld in hun tweede huis buiten de stad omdat ze ook vanuit daar konden werken op afstand.

Waarschuwing Spaanse politie voor veilig rijden onderweg

De verkeersfederatie van Guardia Civil-posten (AEGC) verwacht dat Spanjaarden deze zomer minder verplaatsingen en kleinere afstanden zullen afleggen. Ook zal het strand minder vaak bezocht worden en zullen de Spanjaarden vermoedelijk rondom hun tweede huis te vinden zijn. Ook blijken de Spanjaarden minder vaak te stoppen onderweg. “We adviseren elke twee uur te stoppen, maar mensen lijken vooral hard en lang door te willen rijden, vermoedelijk uit angst om besmet te raken met het virus,” aldus bronnen binnen het AEGC.

De Guardia Civil wordt jaarlijks extra ingezet tijdens de gebruikelijke pieken van 3 tot 5 juli; van 31 juli tot 2 augustus; van 14 tot 16 augustus en tijdens de terugkeer van 28 tot 31 augustus. Helikopters, camera’s, drones en extra wagens worden ingezet om toezicht te houden op snelheid, motoren binnen het verkeer en het gebruik van alcohol en drugs. De AEGC wijst erop dat de inzet van agenten om toezicht te houden op de veiligheid binnen het verkeer cruciaal is: “Als er geen politie op de weg is dan is er een toename zichtbaar van het aantal doden in het verkeer.”

Dit vind je misschien ook leuk