Nieuwe armoede in Spanje: Jong met opleiding, kinderen en een baan

door admin
Nieuwe armoede in Spanje: Jong met opleiding, kinderen en een baan

Vooral jonge mensen met kinderen, een gemiddeld tot hoog opleidingsniveau en met een baan komen hiervoor in aanmerking. Dat blijkt uit een rapport van het Spaanse European Anti-Poverty Network (EAPN). 

Het rapport wijst op een structureel probleem. ‘Het gaat om mensen die bij wijze van spreken wel altijd hun huiswerk hebben gemaakt, maar die vastzitten in een systeem waardoor ze niet vooruit kunnen komen’, meldt Juan Carlos Llano, auteur van het rapport en onderzoeker voor EAPN Spanje.

Het rapport laat zien dat een op de twintig mensen met een baan in armoede leeft. Uit de data komt ook naar voren dat iets meer dan de helft van de arme mensen geen eigen woning heeft; en dat bijna 9 procent vanwege betalingsachterstanden af en toe afgesloten is geweest van gas en elektriciteit, tegenover 0,9 procent van de rest van de bevolking.

De mensen die in armoede leven, wonen in vergelijking tot de rest van de bevolking ook vaker in slechte woningen en in achterstandswijken. Ze hebben geen geld om oude meubels te vervangen, of lekkages te repareren. Ze kunnen zich geen internetverbinding veroorloven, geen auto, en ze kunnen niet op vakantie gaan.

Oplossingen

De basisuitkering is een belangrijke maatregel om deze armoede aan te pakken, maar volgens de voorzitter van EAPN Spanje, Carlos Susías, moet het bedrag verhoogd worden tot boven de armoededrempel. Ook moeten meer mensen toegang krijgen tot de basisuitkering en moet de afhandeling van aanvragen sneller. Voor mensen zonder adres moet een oplossingen worden gezocht, omdat zij nu buiten de boot vallen. Tot slot vraagt Susías de regering om te zorgen voor beter werk en een betere toegang tot woningen.

Een greep uit de cijfers

Een kwart  van de arme mensen in Spanje is jonger dan 18 jaar en 40,5 procent is jonger dan 30 jaar; 8,7 procent is oud. 38 procent van de mensen in armoede leven in  gezinnen met een of meer kinderen.

Wat betreft het opleidingsniveau heeft meer dan 36 procent minimaal een middelbare beroepsopleiding afgerond, of gestudeerd. Het aandeel van mensen met een baan (30,3%) in de groep arme mensen is bijna even groot als dat van mensen zonder werk (32,8%).

De meeste arme mensen leven op de Canarische Eilanden, en in de regio’s in de zuidelijke helft van Spanje, waar 13 tot 16 % van de bevolking arm is.

Dit vind je misschien ook leuk