Economie Spanje laat grootste daling ooit zien

door admin
Economie Spanje laat grootste daling ooit zien

Ook het eerste kwartaal van 2020 liet negatieve cijfers zien. “Na twee aansluitende kwartalen met negatieve cijfers, zit Spanje technisch gezien in een recessie”, aldus het INE.

Daling economie op meerdere vlakken

De consumptie van huishoudens daalde met 21,2 procent, een daling die nog nooit is vastgesteld in de geschiedenis van Spanje. Ook het percentage investeringen daalde met 22,3 procent hoewel de consumptieve bestedingen van bedrijven zonder winstoogmerk met 0,5 procent stegen. De investering in kapitaalgoederen en woningen zijn met meer dan 25 procent gedaald.

Spaanse horeca en toerisme hardst geraakt

De industriële sector daalde afgelopen kwartaal met 18,5 procent, de bouwsector daalde met 24,1 procent en de dienstverlening met 19,1 procent. De sector waar het de laatste maanden het meest over gaat en die volgens velen het hardst wordt geraakt is de hotelsector en het toerisme. De handel, horeca en de vervoerssector die hieronder vallen, daalde in zijn totaliteit met 40,4 procent.

Ook andere landen Europa laten daling economie zien

Het BBP-cijfer werd sterk beïnvloed door de ontwikkelingen van de werkgelegenheid in Spanje. Het INE liet eerder al weten dat de werkelijke cijfers van het aantal werklozen en verloren banen vele malen hoger ligt dan steeds wordt gepresenteerd. Al deze cijfers tezamen zorgen ervoor dat het BBP in Spanje vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 is gedaald met 22,1 procent.

Eerder presenteerde ook Frankrijk de kwartaalcijfers waar een daling van 13,8 procent van het BBP werd geconstateerd. Duitsland liet gisteren een daling van 10 procent zien wat volgens het land beter is dan eerder verwacht.

Dit vind je misschien ook leuk