Spanje blikt terug op rumoerig koningschap Juan Carlos I

door admin
Spanje blikt terug op rumoerig koningschap Juan Carlos I

Op elke voorpagina van Spaanse media is het nieuws te lezen over het vertrek van Juan Carlos I uit Spanje en de chaos die hij heeft achtergelaten, zo ook in El País. Er wordt teruggekeken op het rumoerige leven en een regeerperiode die vele contrasten kent.

Lastige beginjaren Juan Carlos I als koning van Spanje

Juan Carlos I werd geboren tijdens de Spaanse burgeroorlog en werd in 1948 door oud-dictator Francisco Franco naar Spanje gehaald voor een speciale opleiding. Ondanks logischere kandidaten voor het koningschap, stelde Franco Juan Carlos voor als nieuwe koning van Spanje. Op 22 november 1975, vlak na de dood van Franco, werd Juan Carlos de nieuwe koning van Spanje. Vele Spanjaarden zagen hem als marionet van de voormalig dictator. Tot verbazing van velen sloeg hij een democratische weg in ondanks het feit dat hij het franquisme nooit openlijk heeft veroordeeld.

Populariteit stijgt tijdens transitie naar moderne democratie

De voormalige koning heeft een grote rol gespeeld in de overgang van het bijna 40 jaar lange dictatorschap van Franco naar een moderne democratie. Eind 1978 werd dan ook de nieuwe democratische grondwet van Spanje aangenomen. In 1981 werd door kolonel Antonio Tejero van de Guardia Civil een poging gedaan tot een staatsgreep. Het optreden van koning Juan Carlos, waarbij hij de coup openlijk op tv veroordeelde, zorgde voor veel respect zowel nationaal van Spanjaarden als internationaal.

Jachtincident Botswana en duizenden minnaressen

Toch is het koningschap van Juan Carlos niet geheel rooskleurig en positief te noemen. In 2012 veranderde de blik van het Spaanse volk op Juan Carlos tijdens een privéreis naar Botswana waarbij hij ging jagen op olifanten. Tijdens zijn reis stond hij met zijn olifantenprooi en prinses Corinna zu Sayn-Wittgenstein op de foto. Corinna is naar verluidt een van de duizenden minnaressen van de voormalige koning van Spanje. Juan Carlos brak zijn heup waardoor zijn luxe safari-vakantie bekend werd bij het brede publiek. Deze actie midden in een van de zwaarste jaren van de economische crisis in Spanje werd de toenmalige koning niet in dank afgenomen en kostte hem ook zijn WNF-erevoorzitterschap. 

Na meerdere operaties, andere gezondheidsproblemen en schandalen, kondigde hij in juni 2014 aan af te treden. 

Corruptieschandaal Juan Carlos en Saoedi-Arabië

Juan Carlos is sinds lange tijd bevriend met de koninklijke familie van Saoedi-Arabië. In augustus 2008 stortte koning Abdullah van Saoedi-Arabië ruim 65 miljoen euro op een rekening in Zwitserland waarvan tussen 2008 en 2012 maandelijks bedragen werden opgenomen door Juan Carlos. Deze geldopnames zijn nooit gemeld bij de Spaanse belastingdienst. De verhalen over witwaspraktijken en geheime Zwitserse bankrekeningen van Juan Carlos zorgden voor veel ophef onder de Spaanse bevolking en republikeins gezinde politieke partijen.

Uitdagingen voor koningschap Felipe VI

Het bewind van de huidige Spaanse koning Felipe VI is dan ook moeilijk te noemen, zo schreef de Spaanse nieuwszender RTVE dinsdagochtend. Hij heeft niet alleen te maken met de familieschandalen van zijn vader en zijn zus Infanta Cristina en haar man Iñaki Urdangarín, ook wordt de carrière van Felipe gekenmerkt door politieke instabiliteit, het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië en de nog altijd aanwezige coronapandemie die Spanje hard heeft geraakt.

In maart werd bekend dat koning Felipe afziet van de toekomstige erfenis van zijn vader. Bovendien trok de huidige koning de jaarlijkse toelage aan Juan Carlos als koning-emeritus in. Deze maatregelen werden genomen nadat het aantal geruchten over de vermeende witwaspraktijken waar Juan Carlos bij betrokken zou zijn bleven toenemen.   

‘Positie Spaanse koning mag niet in gevaar komen door fraudeverhalen’

Maandag, na maandenlange speculaties over zijn vermoedelijke corruptieschandalen, schreef de voormalige koning van Spanje in een brief aan zijn zoon besloten te hebben om Spanje te verlaten. Hij wilde de positie van zijn zoon als koning van Spanje niet in gevaar brengen. Spaanse media laten weten dat hij via Portugal naar de Dominicaanse Republiek is afgereisd. Hier zou hij gaan nadenken over waar hij zich de laatste jaren van zijn leven zou willen vestigen. Officiële bronnen binnen het Moncloa hebben dit echter nog niet bevestigd.

Dit vind je misschien ook leuk