Spaanse douane weigert Argentijnse sinaasappelen met bestrijdingsmiddelen

door admin
Spaanse douane weigert Argentijnse sinaasappelen met bestrijdingsmiddelen

Dit is het wettelijk toegestane restgehalte van een stof in of op levensmiddelen. Het ging om de verboden insectenverdelger chloorpyrifos (0,028 mg per kilo), imazalil (1,7 mg per kilo) en propiconazol (2,1 mg per kilo).

Verboden middel

De Spaanse website www.hortoinfo.es, met nieuws over de groente- en fruitsector, deed hiervan melding. In het bericht refereert men aan het feit dat de EU op 6 december 2019 het gebruik van chloorpyrifos volledig heeft verboden vanwege de ernstige risico’s voor de gezondheid die het middel kan veroorzaken. De informatie over de Argentijnse sinaasappelen is afkomstig van het Rapid Alert System for Food and Feed, (RASFF), een systeem voor het melden van voedselveiligheidskwesties binnen de Europese Unie.

Serieuze zaak

In de melding van het RASFF spreekt men over een ernstige zaak. In de tweede helft van juli zijn de bestrijdingsmiddelen chloorpyrifos, imazalil en propiconazol tijdens een controle aangetroffen. Na het invoeren van een verbod op het gebruik van chloorpyrifos eind vorig jaar hebben de EU-lidstaten begin dit jaar ook ingestemd met een importverbod voor sporen van dit bestrijdingsmiddel.

Chloorpyrifos

Deze organofosforverbinding beschermt gewassen en vruchten erg goed tegen veel verschillende zuigende en kauwende insecten. Die komen in contact met dit krachtige middel, eten het of ademen het in. Het doel van chloorpyrifos is om insecten te doden door het blokkeren van een enzym in hun centrale zenuwstelsel. Het middel is sinds vorig jaar verboden vanwege het gevaar voor de volksgezondheid. Een groep onderzoekers van de faculteiten Farmacie, Biochemie en Geneeskunde van de Universidad de Buenos Aires (UBA) heeft samen met wetenschappers van de Argentijnse Universidad Nacional de Comahue bewezen dat blootstelling aan een lage dosering chloorpyrifos borstkanker veroorzaakt.

Imazalil 

Het middel Imazalil is een fungicide; een schimmeldodend bestrijdingsmiddel. Het werkt systemisch. Het wordt opgenomen door de plant en via de vaatbundels getransporteerd. De schimmel vreet de plant aan en sterft door het opzuigen van de plantsappen. Imazalil werkt tegen een groot aantal schimmelziektes op vruchten, plantaardige gewassen en sierplanten.

Propiconazol

Ook propiconazol is een systemische schimmeldoder. Het is een veelgebruikt middel met een preventieve en herstellende werking. Behalve voor citrusvruchten wordt het ook gebruikt om onder meer grassen, paddenstoelen, mais en wilde rijst te beschermen.

Dit vind je misschien ook leuk