Buitengewone vergadering landelijke en regionale gezondheidsministers Spanje

door admin
Buitengewone vergadering landelijke en regionale gezondheidsministers Spanje

Afgelopen woensdag vond de eerste buitengewone vergadering plaats. Aanleiding voor de virtuele samenkomst van de ministers vormen de laatste cijfers; donderdag werden 2.935 nieuwe positieve gevallen binnen 24 uur tijd gemeld. Dat is het hoogste cijfer sinds april. Bovendien werden daar, zo schrijft de krant El País vandaag, nog 7.550 bevestigde besmette personen aan toegevoegd, die met vertraging aan het landelijke ministerie zijn gemeld. Deze situatie heeft ertoe geleid dat negen wetenschappelijke verenigingen donderdag een brief hebben gestuurd naar het ministerie waarin ze waarschuwen voor een mogelijke nieuwe ineenstorting van het gezondheidssysteem, vergelijkbaar met die in april en begin mei van dit jaar.

De brief werd ondertekend door de Spaanse Vereniging voor Longziekten en Thoraxchirurgie (SEPAR), de Spaanse Vereniging voor Interne Geneeskunde (SEMI), de Spaanse Vereniging voor Infectieziekten en Klinische Microbiologie (SEIMC), de Spaanse Vereniging voor Spoedeisende Geneeskunde (SEMES), de Spaanse Vereniging voor Anesthesiologie, Reanimatie en Pijntherapie (SEDAR), de Spaanse Vereniging voor Preventieve Geneeskunde, Volksgezondheid en Hygiëne (SEMPSPH), de Spaanse Vereniging van huisartsen (SEMERGEN), de Spaanse Vereniging van Algemene en Huisartsen (SEMG) en de Spaanse Vereniging voor Familie- en Gemeenschappelijke Geneeskunde (SEMFYC).

Fernando Simón ontkent een dreigende ineenstorting

Een dergelijke ineenstorting wordt echter ontkend door de directeur van het coronacrisiscentrum Fernando Simon die – ook volgens de krant El País – zei dat op dit moment slechts 3 procent van de middelen in alle ziekenhuizen worden aangewend voor Covid-19 patiënten.

Uitbraken Spanje

In alle Spaanse regio’s zijn uitbraken van het virus gemeld. In totaal gaat het om 837 actieve uitbraken, volgens de laatste gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Bij deze uitbraken zijn 9.200 personen betrokken. Deze uitbraken hebben enkele regio’s ertoe doen overgaan specifieke gebieden af te sluiten. Hier mogen mensen hun woningen alleen voor essentiële zaken verlaten. Het probleem hiermee is dat dit soort maatregelen door een rechtbank geautoriseerd moeten worden. Zo wilden de autoriteiten in Castilla y León een lock down van twee weken voor de plaats Aranda de Duero (provincie Burgos) maar gaf de rechter enkel toestemming voor een lock down van één week. 

Roep om gelijk trekken maatregelen 

Na afloop van de Staat van Alarm in Spanje op 21 juni jl. werden de bevoegdheden om over de maatregelen op gezondheidsgebied te beslissen van het landelijk ministerie van Volksgezondheid  weer overgeheveld naar de regio’s. Dit heeft geleid tot een verschil in genomen maatregelen betreffende maximale capaciteit van mensen in bepaalde gelegenheden, avondklokken, plaatselijke lock downs of rookverboden in de open lucht. Het voorstel van de landelijke gezondheidsautoriteiten is nu om bepaalde maatregelen in alle regio’s gelijk te maken, zodat ze makkelijker opvolgbaar zijn door de bevolking. 

Madrid

Madrid is op dit moment na Catalonië de regio met de meeste nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur; hier werden 842 nieuwe besmettingen geregistreerd. Vrijdag kondigde de regio aan om massale tests te gaan afnemen bij personen tussen 15 en 49 jaar in buurten waar het virus het meest actief is. Dit zijn de districten Carabanchel, Usera, Villaverde en Vallecas en de gemeentes Alcobendas en Mostoles. 

Catalonië

In Catalonië werden 1.197 positieve gevallen gemeld en 28 doden als gevolg van een besmetting met het virus in de afgelopen 24 uur. Een dag eerder ging het om 974 nieuwe positief geteste mensen en woensdag om 830.

Dit vind je misschien ook leuk