Spanje registreert bijna 3000 nieuwe besmettingen in 24 uur

door admin
Spanje registreert bijna 3000 nieuwe besmettingen in 24 uur

De grootste stijging van nieuwe gevallen deed zich voor in de regio Madrid. Toch was de directeur van het coronacrisiscentrum Fernando Simón tijdens zijn tweewekelijkse optreden voor de media niet pessimistisch. “Het percentage mensen met geen of milde klachten blijft hoog, meer dan 50%, en de nieuwe gevallen worden over het algemeen vroeg gediagnosticeerd”, aldus Simón.

Geen verdere stijging meer in Catalonië en Aragón

In de regio Madrid werden afgelopen vrijdag 842 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, in Baskenland 545 en in Aragón 418. Simón liet afgelopen donderdag weten dat de regio’s Catalonië en Aragón erin geslaagd zijn om de stijging te stabiliseren en lokaal, zoals in Lleida, zelfs het aantal gevallen terug te brengen. In de andere regio’s, zoals Valencia en Madrid, is er in de woorden van Simón juist sprake van een “lichte en progressieve stijging”. 

Simón liet verder weten dat de huidige aanpak de juiste is, ondanks dat de stijging van het aantal besmettingen nog niet te verklaren valt. Deels komt dit volgens Simón door de verhoogde diagnostische testcapaciteit. Regio’s die te maken krijgen met een toenemende stijging, zouden een voorbeeld moeten nemen aan het coronabeleid van Catalonië en Aragón. Momenteel is Madrid een van de regio’s waar volgens Simón nu de meeste aandacht naartoe moet. 

Alleen in Luxemburg meer besmettingen per 100 duizend inwoners

Internationale organisaties vergelijken de epidemiologische situatie van elk land aan de hand van besmettingsgegevens over een periode van 14 dagen. In Spanje werden afgelopen donderdag 100 besmettingen per 100 duizend inwoners geregistreerd. Binnen Europa zijn dat er alleen in Luxemburg meer. In Frankrijk en Duitsland zijn dat er beduidend minder met respectievelijk 32 en 15 (per 100 duizend inwoners). Binnen Spanje zijn er grote geografische verschillen. Aragón heeft bijvoorbeeld een incidentie van 573, Baskenland van 181 en in Asturië en de Canarische Eilanden ligt dit cijfer rond de 26. 

Fernando Simón onderstreepte het belang van het terugdringen van de cijfers vóór aanvang september, de maand waarin verschillende groepen mensen na de vakantieperiode weer met elkaar in contact gaan komen zoals het onderwijs en op de werkvloer. Scholen moeten volgens hem gewoon opengaan, en als de situatie daar aanleiding toe geeft, alleen lokaal kunnen bepaalde scholen dicht blijven. 

Donderdag werden door het ministerie van Volksgezondheid 953 ziekenhuisopnames geregistreerd in de afgelopen 7 dagen, waarvan 71 patiënten opgenomen zijn op een intensive-careafdeling. Momenteel zijn 3.596 ziekhuisbedden bezet door (vermoedelijke en bevestigde) covid-19-patiënten, 383 van hen zijn opgenomen op de intensive care. In de afgelopen dagen stierven in Spanje 70 mensen aan de gevolgen van covid-19. 

Dit vind je misschien ook leuk