Aragón weert komst van industriële varkenshouderijen

door admin
Aragón weert komst van industriële varkenshouderijen

De gemeenteraad van Sabiñánigo gebruikt nu zijn stedenbouwkundig plan om het aantal nieuwe industriële varkenshouderijen te beperken en de vestiging van boerderijen in beschermde gebieden niet toe te staan vanwege de met de bedrijven gepaard gaande verontreiniging van water, bodem en landschap.

De afgelopen jaren is volgens EfeVerde 15 procent van de kleine familiebedrijven gesloten in Aragón en is het aantal macrobedrijven gestegen met 40 procent. De toename van de waterverontreiniging in de gebieden waar de  enorme varkenshouderijen gevestigd zijn, vormde voor de regering van Aragón aanleiding een debat over het veeteeltmodel te openen. Veeboeren, instellingen, verenigingen en burgers namen eraan deel en besloten gezamenlijk dat de industriële veehouderij en de macro-varkensbedrijven beperkt moeten worden om het milieu, het landschap en de traditionele familieboerderijen te beschermen.

Dit wordt nu gedaan met een decreet op basis waarvan gemeenten gemachtigd zijn instrumenten voor stedelijke of ruimtelijke ordening vast te stellen of te wijzigen waarmee gebieden aangewezen kunnen worden die vrij moeten blijven van grote industriële veehouderijen.

Zo zijn nu al diverse beschermde zones, verschillende berggebieden en veeroutes in en rond de gemeente verboden terrein voor de komst van nieuwe grote varkensbedrijven.

Dit vind je misschien ook leuk