Huizenverkoop in Spanje daalt voor vijfde maand op rij

door admin
Huizenverkoop in Spanje daalt voor vijfde maand op rij

Volgens de meest recente cijfers die deze week zijn uitgegeven door het Spaans Instituut voor Statistiek INE is de huizenverkoop in Spanje dit jaar met 26% afgenomen. In maart, bij aanvang van de coronapandemie, was er al sprake van een daling van 18,6%. In de periode die volgde steeg dit percentage als gevolg van de afgekondigde noodtoestand in april naar 39%, in mei naar 53% en in juni daalde het weer naar 34%. De daling van ruim 32% in juli is weliswaar minder groot dan in juni en de maanden daarvoor, maar nog steeds ligt het percentage daarmee al vier achtereenvolgende maanden boven de 30%.

Alleen in Baskenland nam huizenverkoop toe

Met uitzondering van Baskenland, waar sprake was van een stijging van bijna 15%, daalde de huizenverkoop in alle overige Spaanse autonome regio’s. Deze daling was het grootst op de Canarische Eilanden met bijna 55%, gevolgd door de Balearen met bijna 43%; Madrid met ruim 41%; Catalonië met 36,5%; Valencia met bijna 40% en Andalusië en Castilië La Mancha beide met 30,5%. 

Vooral verkoop van al eerder bewoonde huizen daalt

In juli vond 89% van de huizenverkoop plaats binnen de particuliere sector, de overige 11% betrof zogeheten VPO-woningen (vivienda de protección oficial) uit de sociale woningbouw. In beide sectoren daalde de verkoop met respectievelijk 33,8% en 18,9%. Zo’n 20% van alle verkochte woningen in juli betrof nieuwbouwwoningen, ruim 79% betrof al bestaande woningen, dat waren er 25.887 in totaal, het laagste aantal sinds juli 2014. De verkoop van al bestaande woningen daalde in juli met 34,9%; die van nieuwbouwwoningen met 21,2%. Daarmee is het percentage waarmee de verkoop van nieuwbouwwoningen in Spanje daalt al vier maanden op rij boven de 20%.

Dit vind je misschien ook leuk