Luchtkwaliteit in Spanje dagelijks te bekijken

door admin
Luchtkwaliteit in Spanje dagelijks te bekijken

Het initiatief komt van het Ministerie voor Ecologische Transitie en Demografie (MITECO). Het doel van deze interactieve kaart is het verkrijgen van informatie over de luchtkwaliteit in Spanje, het effect daarvan te onderzoeken en de bevolking en de Europese Commissie te voorzien van advies en gezondheidsvoorschriften op basis van de actuele luchtkwaliteit in Spanje.

Advies over luchtkwaliteit in Spanje

Op de kaart kunnen gebruikers een plaats selecteren om gegevens in te zien over bijvoorbeeld de ontwikkeling van de luchtkwaliteit en daarmee gepaard gaande adviezen zoals of er buiten gesport kan worden zonder gezondheidsrisico’s of wanneer er sprake is van een verhoogd risico bij het verlaten van je huis.

Interactieve kaart voor iedereen toegankelijk

Elk uur verzamelt het nationale netwerk voor de bewaking van de luchtkwaliteit data en deze worden vervolgens verwerkt in de kaart van het Spaanse ministerie. De informatie is afkomstig van 506 meetpunten verspreid over Spanje. De waarde wordt weergegeven in een schaal van 0 tot 500 waarbij geldt dat hoe hoger de waarde is, hoe slechter het met de luchtkwaliteit is gesteld.

Metingen van vijf meest verontreinigende stoffen in Spanje

Om de waardes te bepalen worden metingen gedaan van de vijf stoffen die het meest verontreinigend zijn: zwevende deeltjes met een doorsnee kleiner dan 10 micrometer (PM10), deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer (PM2,5), troposferisch ozon (O3), stikstofdioxide (NO2) en zwaveldioxide (SO2). Deze stoffen houden allemaal verband met de uitstoot door het verkeer, de industrie en de verbranding van hout- en landbouwafval.

Uitleg kleuren op kaart luchtkwaliteit Spanje

Ook door middel van kleuren is in een oogopslag te zien hoe het gesteld is met de kwaliteit van de lucht. Blauw is goed; groen staat voor redelijk goed; geel voor normaal; rood voor minder goed; granaat voor slecht; paars voor extreem slecht en bij zwart zijn er geen gegevens beschikbaar.

Dit vind je misschien ook leuk