OM vraagt hooggerechtshof Covid-aanklachten tegen Spaanse regering te seponeren

door admin
OM vraagt hooggerechtshof Covid-aanklachten tegen Spaanse regering te seponeren

Het OM wil met het verzoek, uiteengezet in een 300 pagina’s tellend rapport, de strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor het handelen van de regering in de coronapandemie afschermen. In het rapport wordt aangehaald dat de aanklagers geen onderbouwde argumenten aanvoeren waaruit blijkt dat politici onrechtmatig gehandeld zouden hebben. De aanklagers zouden zelf aan massale bijeenkomsten zoals die van 8 maart, op internationale vrouwendag, hebben deelgenomen en vervolgens politici voor deelname aan 8-M hebben aangeklaagd. 

Geen eenduidige relatie tussen handelen overheid en aantal doden

Het OM meldt in het rapport herhaaldelijk dat de beschuldigingen diffuus en te algemeen van aard zijn. Bovendien kan er geen concrete relatie worden gelegd tussen het handelen van de Spaanse politici en het hoge aantal mensen dat aan de gevolgen van covid-19 is komen te overlijden. Ook is door de aanklagers niet aangegeven hoe politici volgens hen het hoge dodental hadden kunnen voorkomen. De Algemene Raad van Officiële Colleges voor Spaanse Verpleegkundigen is een van de partijen die een aanklacht indiende tegen de Spaanse premier Sánchez en de minister voor Volksgezondheid Salvador Illa. 

Ook wil het OM alle aanklachten laten seponeren die gericht zijn op het afschuiven van de verantwoordelijkheden op de gezondheidsautoriteiten van de autonome regio’s. De autonome regio’s hebben exclusieve bevoegdheden, zo meldt het rapport, voor het ontwikkelen van gezondheidsvoorschriften ter bescherming van de ‘interne gezondheid’, en zijn derhalve competent om in normale situaties de volksgezondheid te beschermen. Ook de verantwoordelijkheid voor de aankoop van beschermingsmaterialen die niet aan de minimale kwaliteitseisen voldeden, ligt volgens het OM niet bij de Spaanse regering, maar bij de bedrijven die deze materialen hebben aangeleverd. Het ministerie van Volksgezondheid zou juist zorgvuldig hebben gehandeld omdat zij bij het uitvoeren van controles de ondermaatse kwaliteit van de materialen hebben ontdekt, voordat deze werden gedistribueerd. 

Gegevens niet opzettelijk achtergehouden of gemanipuleerd

Volgens het OM zijn ook de aanklachten wegens de niet-consequente berichtgeving door de regering over de dodenaantallen en nieuwe besmettingsgevallen onterecht. De variërende berichtgeving is volgens het OM toe te schrijven aan de verschillende methodes die zijn gehanteerd om covid-19 vast te stellen. Bovendien zou er geen enkele aanwijzing of bewijs zijn dat de Spaanse overheid gegevens zou hebben achtergehouden of verdraaid om daarmee het politieke en ideologische belang boven dat van de volksgezondheid te plaatsen.

Het gaat in totaal om een twintigtal aanklachten die zijn ingediend door onder andere de politieke partij Vox, de Vereniging voor Christelijke Advocaten, HazteOir.org, het Beroepscollectief voor de gemeentepolitie van Madrid, de Staatsconfederatie van Medische Vakbonden, diverse particuliere aanklachten waaronder een gebundelde aanklacht waarbij 3.268 mensen zich aansloten.

Dit vind je misschien ook leuk