Vice-premier Spanje vindt de tijd rijp dat Spanje een republiek wordt

door admin
Vice-premier Spanje vindt de tijd rijp dat Spanje een republiek wordt

De linkse coalitiepartner van premier Pedro Sánchez is leider van de partij Unidos Podemos vindt een monarchie niet langer relevant voor de jongere generatie. ‘Steeds minder mensen in Spanje, met name jongeren, begrijpen dat in de 21ste eeuw een bevolking niet het staatshoofd kan kiezen en dat het staatshoofd juridisch onschendbaar is zodat hij of zij niet uit de functie ontheven kan worden na het plegen van een misdrijf. 

Uit een peiling uitgevoerd voor de koningshuisgezinde krant ABC vorige maand bleek dat 56 procent van de ondervraagden de monarchie nog steunt tegenover 33,5 procent die voor een republiek is. 6 procent gaf aan het niet te weten en 4,1 procent maakte het niet uit.

Emeritus-koning Juan Carlos verliet het land en verblijft sindsdien in de Verenigde Arabische Emiraten. Het plotseling vertrek van de emeritus-koning na het nieuws over zijn vermeende fraude en corruptie met tientallen miljoenen euro uit Saoedie-Arabië, grote bedragen in belastingparadijzen, verborgen Zwitserse bankrekeningen en donaties aan ex-minnaressen, deed veel Spanjaarden, de regering incluis de wenkbrouwen fronsen en vermoeden dat de man die tot juni 2014 de koning van Spanje was voor justitie en de fiscus op de vlucht was geslagen. 

Vanuit het koninklijk huis werd daarop direct gecommuniceerd dat de oud-koning vanzelfsprekend beschikbaar blijft voor justitie en al zijn medewerking zal verlenen. 

Dit vind je misschien ook leuk