Aangifte tegen slachthuis Spanje wegens mishandeling lammetjes

door admin
Aangifte tegen slachthuis Spanje wegens mishandeling lammetjes

Equalia is een Spaanse ngo die zich inzet voor het welzijn van dieren en onderzoek doet naar bedrijven waar mogelijkerwijs sprake is van dierenmishandeling. De ngo bracht op 17 september de beelden van de verborgen camera buiten die werden gepubliceerd in de krant Público. De beelden werden gemaakt in het slachthuis ‘Matadero Frigorífico Valmojado S.A. in Valmojado (Toledo).

Op de beelden (pas op, schokkend) is te zien hoe medewerkers lammetjes aan hun poten over de grond slepen, door hokken gooien, ze met stokken slaan, tegen ze schreeuwen en scheppen met zand over de luid jammerende dieren heen gooien. Deze handelingen zijn bij wet verboden.

Naast dierenmishandeling is in hetzelfde slachthuis ook sprake van een schending van de voorschriften voor hygiëne en voedselveiligheid. De ongecontroleerde herkomst van sommige geiten en het algemene gebrek aan hygiëne brengen de volksgezondheid in gevaar. Zo is op de beelden te zien hoe een werknemer urineert in de hokken waar de geiten zitten. Daarnaast staat op beeld dat ruim 50 lammetjes het slachthuis binnenkomen zonder identificatiekaartje aan de oren. Dat maakt het onmogelijk de herkomst te achterhalen.

De schokkende beelden waren voor Equalia aanlieding aangifte tegen het slachthuis te doen. Het beeldmateriaal is aan de rechtbank overhandigd.

Equalia pleit voor meer cameratoezicht in slachthuizen om martelingen en onregelmatigheden te helpen voorkomen. Een campagne hiertoe werd eind 2018 al gelanceerd onder de titel ‘Recht op informatie’. Deze heeft er toe geleid dat in 70 procent van de slachthuizen in verschillende Spaanse regio’s camera’s zijn geplaatst.

Aan een wetsvoorstel om videobewakingssystemen te implementeren in alle slachthuizen om het dierenwelzijn en de voedselveiligheid te garanderen wordt gewerkt door het Spaanse agentschap voor voedselveiligheid en voeding (AESAN). Dit voorstel wordt gesteund door belangengroepen in de industrie en consumentenverenigingen.

Dit vind je misschien ook leuk