Dramatisch derde kwartaal voor Spaanse luchthavens

door admin
Dramatisch derde kwartaal voor Spaanse luchthavens

Volgens gegevens die luchthavenbeheerder Aena deze week bekendmaakte, reisden er in het derde kwartaal van dit jaar 21,4 miljoen mensen via een Spaanse luchthaven. In de maand september waren dat er niet meer dan 5,45 miljoen, een historisch dieptepunt want vorig jaar september waren dat er nog vijf keer zo veel.

Het aantal vluchten dat in Spanje opsteeg of landde was in september iets minder dan de helft vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, waaruit kan worden opgemaakt dat de bezetting van de vliegtuigen laag was als gevolg van de opgelegde reisrestricties en de algemene terughoudendheid om tijdens een pandemie te vliegen. Ook het vrachtverkeer nam af in het derde kwartaal met een iets minder dramatisch percentage van ruim 23 procent. 

Vooral minder internationale vluchten

Afgelopen juli reisden 6,98 miljoen passagiers via een Spaanse luchthaven, in juli 2019 waren dat er nog 29,4 miljoen. In augustus verbeterde de afname ten opzichte van 2019 iets met 8,95 miljoen reizigers versus 29,48 miljoen vorig jaar, maar nadat zich in september de tweede coronagolf aandiende nam het aantal reizigers opnieuw dramatisch af met 5,45 miljoen reizigers versus 27,14 miljoen in september vorig jaar. Het aantal passagiers op Spaanse luchthavens nam in de maand september af met 56 procent voor nationale vluchten en met bijna 90% voor internationale vluchten. 

Geen dividenduitkering

Aena meldt een verlies van 170 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2020 versus een winst van 559 miljoen euro in hetzelfde kwartaal van 2019. Als gevolg van de huidige rode cijfers heeft het bestuur van Aena besloten de voorgenomen dividenduitkering van in totaal 1,137 miljard euro over 2019 te annuleren om de solvabiliteit te verstevigen zolang de impact van de coronapandemie voor de luchtvaartsector nog onzeker is. 

Meeste passagiers op luchthavens van Madrid, Barcelona en Palma de Mallorca

De meeste reizigers werden geregistreerd op de luchthaven Madrid-Barajas, waar afgelopen september 985.077 mensen opstegen of landden. Dat is ruim 82 procent minder dan in dezelfde maand van 2019. Na Madrid reisden de meeste mensen via de luchthaven Barcelona-El Prat, waar het aantal passagiers 83,5 procent lager lag dan in september 2019. Op de derde plaats staat de luchthaven van Palma de Mallorca met ruim 513 duizend reizigers, gevolgd door de luchthaven van Málaga-Costa del Sol waar sprake was van een afname van bijna 82 procent en op nummer vijf de luchthaven van Gran Canaria waar bijna 296 duizend passagiers  aankwamen en vertrokken, wat neerkomt op een daling van 70 procent vergeleken met het vorig jaar.

Dit vind je misschien ook leuk