Reizen naar risicogebieden verder ontmoedigd door Nederland

door admin
Reizen naar risicogebieden verder ontmoedigd door Nederland

Dit doen zij in een brief aan de Tweede Kamer. De acties worden samen met staatssecretaris Van Veldhoven opgezet. Daarbij zoeken de ministers samenwerking met verschillende sectoren, waaronder de reisbranche zelf en het verzekeringswezen. Die moeten niet alleen de boodschap ‘ga niet’ verkondigen, maar ook via verschillende initiatieven actief meewerken aan het ontmoedigingbeleid. 

Volgens de overheid is reizen naar het buitenland in de huidige omstandigheden een risico. Mensen moeten er rekening mee houden dat de gezondheidssituatie in een land snel kan veranderen waardoor de vakantiebestemming ineens oranje of rood wordt met alle gevolgen van dien. Dit staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Het advies ‘ga niet’ staat in andere woorden eveneens te lezen op de website Nederlandwereldwijd.nl van Buitenlandse Zaken: ‘boek geen vakantiereizen naar gebieden met een oranje reisadvies’. Dezelfde boodschap wordt herhaald in reisadviezen naar specifieke gebieden. Om deze boodschap kracht bij te zetten, koopt de overheid ruimte in op reisvergelijkingssites om via advertenties naar die reisadviezen te verwijzen. 

Met de auto

Ook mensen die met de auto naar het buitenland willen worden direct aangesproken via de app Waze en diverse social media. Ze worden gewezen op de oranje reisadviezen en de consequenties als je toch gaat, zoals quarantaine of de verplichting tot het afnemen van een test.

Promotie van reizen naar risicogebieden misleiding?

Het actief promoten van reizen naar risicogebieden wordt eveneens ontmoedigd. Daartoe voeren kabinetsleden gesprekken met verschillende partijen uit de reis-en vervoersbranche. Bovendien is bij de Autoriteit Consument en Markt en de Reclame Code Commissie gevraagd of de promotie van reizen naar gebieden met een oranje reisadvies geen ‘misleiding’ is. Beide instanties hebben aangegevens dit signaal mee te nemen in hun toezichthoudende taken.

Verzekeraars

De ministers hebben met het Verbond van Verzekeraars afgesproken dat zij actief aan hun leden vragen om informatie over reizen naar oranje gebieden bij hun klanten onder de aandacht te brengen. 

Rutte

Ook premier Rutte benadrukte tijdens de persconferentie op 13 oktober niet naar een land met een oranje reisadvies te gaan. ‘Tegen iedereen die nu nog plannen maakt voor een buitenlandse herfstvakantie wil ik zeggen; Ga sowieso nooit naar een land met een oranje of rood reisadvies. Dat zijn momenteel heel veel landen. Die reisadviezen zijn er niet voor niets. Hou je er aan.’

 

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) neemt het aantal vakantieplannen van Nederlanders voor de rest van het jaar verder af. Er werd en wordt al veel minder gereisd: In juli en augustus zag Schiphol slechts 24 procent van het aantal passagiers van 2019 in diezelfde maanden. Het aantal vliegbewegingen was 43 procent van het aantal in 2019, maar vliegtuigen hadden een gemiddelde bezettingsgraad van 54 procent.

Waar nog wel op vakantie?

Nu heel Frankrijk, België en Polen ook een oranje reisadvies hebben gekregen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is de keuze aan vakantiebestemmingen voor Nederlanders erg karig geworden. Alleen voor Zweden, Duitsland, Italië, Luxemburg en San Marino geldt nog een ‘geel’, dus positief reisadvies. In Griekenland kan men nog reizen naar het vasteland. De eilanden zijn allemaal oranje. In Oostenrijk kan men nog naar het midden van het land. Populaire gebieden hier zoals Wenen en Tirol zijn ook oranje. In Portugal dient men alleen de regio Lissabon te mijden. Buiten Europa kunnen Nederlanders nog naar Curacao reizen.

Wanneer wordt een reisadvies oranje?

Er zijn twee COVID-19-gerelateerde aanleidingen voor een oranje reisadvies voor een land in de EU.

  • Omdat het RIVM oordeelt dat de gezondheidssituatie niet veilig is (COVID-risico-gebied). Voor reizigers die terugkeren uit dergelijke landen geldt dat zij bij thuiskomst tien dagen in thuisquarantaine gaan.
  • Daarnaast krijgen ook landen die beperkende maatregelen invoeren voor Nederlanders – zoals quarantaine bij aankomst vanwege de gezondheidssituatie in Nederland, of het overleggen van een negatieve COVID-test – een oranje reisadvies. Dat gebeurt omdat die beperkende maatregelen zich niet verenigen met een toeristisch reispatroon.

Dit vind je misschien ook leuk