Spanje blijft achter bij testen op Covid-19 in apotheken

door admin
Spanje blijft achter bij testen op Covid-19 in apotheken

In Frankrijk worden al coronatests afgenomen in apotheken en Italië startte onlangs met een pilot voor het verstrekken van de griepprik in apotheken. Het multifunctioneel inzetten van apotheken tijdens een gezondheidscrisis kan ervoor zorgen dat meer mensen makkelijk bediend kunnen worden.

Spanje blijft achter in deze ontwikkeling. Autonome regio’s willen al langer apotheken inzetten voor het testen op Covid-19 en mogelijk in een later stadium ook voor het vaccineren tegen het virus. Onder meer ontbrekende regelgeving zorgt er voor dat dit nog niet mogelijk is.

Advocate en hoogleraar Isabel Marín legt aan de Spaanse nieuwssite El Español uit het testen op Covid-19 in apotheken onder de verantwoordelijkheid van de nationale overheid valt. Dit kan bovendien alleen mogelijk worden gemaakt door nationale regelgeving. De enige manier voor apothekers om deze sneltests zonder nationale regelgeving aan te kunnen bieden zou zijn wanneer deze testen gelijk worden gesteld aan zwangerschapstesten, met andere woorden; de klant moet het zelf gaan doen. Op deze manier is alleen alle controle en overzicht van de coronasituatie in Spanje kwijt.

Madrid, Andalusië en Murcia zetten eerste stap 

In de drie Spaanse regio’s Madrid, Andalusië en Murcia worden initiatieven genomen op dit gebied. In het geval van Madrid is het Spaanse bureau voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (Aemps), afhankelijk is van het regioministerie van Volksgezondheid in Madrid, bezig met zowel het evalueren van de sneltests als de goedkeuring om ze in apotheken af te nemen. Er is eveneens sprake van een protocol om de tests correct en veilig af te nemen in apotheken. Eind september liet een gezondheidsadviseur van de regio Andalusië ook weten dat de sneltests eenvoudig door apothekers kunnen worden uitgevoerd. Ook Murcia nam al stappen op dit gebied.

Uitdagingen voor het afnemen van sneltests door apothekers

El Español vroeg deskundigen op welke manier het voor apothekers toch mogelijk is om sneltests af te nemen zonder nationale wetgeving. Een mogelijkheid is om een noodverordening af te kondigen waarin duidelijk wordt gemaakt welke tests apothekers mogen afnemen. Volgens advocate Marín is het belangrijk dat nationale regelgeving niet botst met de regionale en dat er een goede samenwerking tussen beide besturen tot stand komt.

Ook dienen apothekers voor aanpassingen in hun apotheek te zorgen zodat patiënten veilig getest kunnen worden. Daarnaast is er nog geen bestaand communicatiekanaal tussen apothekers en overheden waardoor de registratie van de sneltests helemaal vanaf nul opgezet moet worden om grip te houden op de situatie in Spanje. Vooralsnog lijken er nogal wat hobbels op de weg te zijn voordat mensen in de apotheek getest kunnen worden op – of straks zelfs gevaccineerd tegen – Covid-19.

Dit vind je misschien ook leuk